Wykonanie
Ten sernik powstał przez przypadek. Pomyślałam, że
ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam upiec sernik bez dodatku
masła i byłam nieźle zaskoczona, gdy wyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z
sera :) Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny :D
Składniki:1 kg
twarogu6
jajek1 szklanka
cukru pudru1
budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej250 ml
mlekaWykonanie:
Białka ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki.
Żółtka ucieram z
cukrem do białości.
Twaróg mielę trzykrotnie.Do utartych
żółtek dodaję zmielony
twaróg,
mąkę ziemniaczana i
mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite
białka i mieszam
łopatką.Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min.Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch folią aluminiową. Wstawiam do dalszej obróbki termicznej.Upieczony sernik zostawiam na 10 min. w gorącym piekarniku, następnie wyjmuję i usuwam folię. Odstawiam , aż całkowicie ostygnie.