ßßß
- 1,5kg twarogu,- 2 jajka,- 5 żółtek (białek nie wyrzucamy),- 1/2 kostki margaryny lub szklanka oleju,- 1,5 szklanki cukru,- 2 budynie (śmietankowe lub waniliowe),- 1/2 szklanki śmietany,- cukier waniliowy.Składniki na piankę:- 5 białek,- 3-4 łyżki cukru pudru.
Przygotuj tortownicę, wyłóż dno papierem do pieczenia.Twaróg mielimy dwa razy, ja użyłam akurat miksera. Do twarogu dodajemy kolejno jajka, cukier, tłuszcz(margarynę lub olej), cukier waniliowy i budynie - mieszamy cały czas miksrem, na głdką masę. Gotową masę wylewamy na przyfotowaną wcześniej tortownicę.Wkładamy masę serową do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, w 180°C.W tym czasie z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru. Pianę samrujemy na upiecoznym cieście, ponownie wkładamy do piekarika na 20-25 minut.Smacznego, Kasia ; )