Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto, które powinno posmakować amatorom
kokosa. Pomiędzy delikatnymi kruchutkimi dwoma warstwami ciasta znajdziecie słodki, mocno
alkoholowy,
kokosowy krem. Ciekawostką jest dodatek
kaszy manny która idealnie współgra z
kokosem i jest zupełnie niewyczuwalna w
masie.Przepis jak się okazało pojawiał się już wielokrotnie w
sieci, jednak moją uwagę zwrócił dopiero gdy zobaczyłam go pierwszy raz na stronie Mojeciasto.pl korzystałam jednak z bloga Gotuje bo lubię. Polecam baaardzo :)Przygotowywanie ciasta rozpoczynamy dzień wcześniej od namoczenia
kokosu i
kaszy manny w
wódce.Składniki na ciasto:250g
margaryny4
żółtka2,5 szkl
mąki pszennej2/3 szkl
cukru1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść, ulepić kulę i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.Ciasto podzielić na pół. Pierwszą częścią ciasta wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x23 lub 21x28). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zezłocenia. Tak samo upiec drugi placek.Po upieczeniu odczekać chwilkę zanim się go wyjmie z formy gdyż ciasto jest miękkie. Należy uważać żeby go nie połamać.Składniki na masę:200g
masła3/4-1 szkl.
cukru pudru (jak wolimy do smaku)250 ml
wódki czystej lub
malibu*1 szkl.
kaszy manny1,5 szkl wiórek
kokosowych.ponadto:ok 400g
dżemy z czarnej porzeczkicukier puder do posypania*ja robiłam z
malibu gdyż jest delikatniejsze w smaku. Oryginał przepisu mówił o
czystej wódce - jeśli lubicie mocno
alkoholowe smaki
dajcie wódkę. Można też obniżyć zawartość
alkoholu rozrabiając go w proporcjach 1:1. Wybór pozostawiam wam.
Kokos i
kaszę manną wymieszać dokładnie i zalać
alkoholem. Wymieszać raz jeszcze i odstawić na 24h do lodówki pod przykryciem. Następnego dnia
masło ucieramy z
cukrem pudrem a następnie dodajemy namoczone wiórki z
kaszą. Dokładnie mieszamy.Pierwszy blat ciasta posmarować
dżemem porzeczkowym i wyłożyć masę. Drugi blat ciasta również posmarować
dżemem i wyłożyć na wierzch tak by
dżem przylegał do masy.Wierzch ciasta oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)