Wykonanie
Dziś proponuję fajną, smaczną tartę z
jagodami zanurzonymi w piance z
kaszy manny.
Składniki:ciasto kruche:4
żółtka2 szklanki
mąki pszennej100 g
masła (
margaryny)3 łyżki
cukru pudrupół łyżeczki
proszku do pieczeniapianka:500 ml.
mlekapół szklanki
kaszy manny (semoliny)4
białka4 czubate łyżki
cukru kryształu1 szklanka
jagódDo
mąki dodać
cukier,
żółtka,
proszek do pieczenia oraz
masło.Wszystko dokładnie zagnieść na gładkie ciasto, wstawić do lodówki by odpoczęło.Foremkę na tartę (o średnicy 27 cm) wysmarować tłuszczem, podsypać
mąką, wylepić dno i ścianki
ciastem, nakłuć widelcem powierzchnie. Wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w 180 *.Zagotować
mleko, wsypać
kaszę i gotować na małym ogniu do zgęstnięcia, przestudzić. Ubić
białka na sztywno z
cukrem, dodać do przestudzonej ale ciepłej
kaszy, którą też chwilkę ucieramy mikserem i dokładnie mieszamy, wsypujemy
jagody. Na upieczone ciasto wykładamy piankę, możemy na wierzch posypać jeszcze troszkę
jagód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 170 *.SMACZNEGO