Wykonanie
Miałam zamieścić zdjęcia do niej pod poprzednim postem, ale stwierdziłam że zasługuje na oddzielny :) bo jest pyszna. Możemy kombinować z innymi
owocami i też będzie super.
Składniki:ciasto kruche:4
żółtka2 szklanki
mąki pszennej100 g
masła (
margaryny)3 łyżki
cukru pudrupianka:500 ml.
mlekapół szklanki
kaszy manny (semoliny)4
białka5 czubate łyżki
cukru kryształu1 szklanka czerwonych
porzeczekDo
mąki dodać
cukier,
żółtka, tym razem bez
proszku do pieczenia oraz
masło.Wszystko dokładnie zagnieść na gładkie ciasto, wstawić do lodówki by odpoczęło.Foremkę na tartę (o średnicy 27 cm) wysmarować tłuszczem, podsypać
mąką, wylepić dno i ścianki
ciastem, nakłuć widelcem powierzchnie.Wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w 180 *.
Zagotować
mleko, wsypać
kaszę i gotować na małym ogniu do zgęstnięcia, przestudzić. Ubić
białka na sztywno z
cukrem, dodać do przestudzonej ale ciepłej
kaszy, którą też chwilkę ucieramy mikserem i dokładnie mieszamy, wsypujemy
porzeczki. Na upieczone ciasto wykładamy piankę, możemy na wierzch posypać jeszcze troszkę
porzeczek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut w 170 *.SMACZNEGO