Wykonanie
Wspaniałe i smaczne ciasto
jabłkowo orzechowe moje ulubione połączenie. Ciasto upiekłam w związku z akcją " Wspomóż
polskich sadowników " :). Kochani do dzieła jemy
jabłka :D .

Składniki :
Orzechowy biszkopt x 24
jajka4 łyżki zmielonych
orzechów3 łyżki
bułki tartej4 łyżki
cukru kryształu1 łyżka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaRolada z
jabłkami4
jajka1/2 szklanki
cukru kryształu3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 łyzeczki
proszku do pieczenia5 średnich
jabłekMasa1/2 L
mleka2
żółtka5 łyżek
cukru kryształu1
cukier waniliowy2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 kostki
masłaPolewa1/2 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru kryształu1,5 łyżki
wody2 łyżki
kakaoOpis wykonania:
Biszkopt orzechowyBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i
żółtka ucieramy, Dodajemy
mąkę wymieszaną z proszkiem i
orzechami, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tylko na dnie formy. Pieczemy 15 minut w 180 C. Obydwa placki pieczemy osobno każdy z 4
jajek.Rolada
jabłkowaJabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki.
Białka ubijamy z
cukrem, dodajemy
żółtka i
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą
masła, na
masło wykładamy równomiernie starte
jabłka i zalewamy
ciastem. Pieczemy około 10 - 15 minut w 180 C, aż ciasto z wierzchu będzie miało złoty kolor. Ciasto wykładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i delikatnie ale ściśle zwijamy wzdłuż dłuższego
boku ciasta, odstawiamy do wystygnięcia.Masa3/4
mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje
cukru i gotujemy, w pozostałym
mleku rozrabiamy
żółtka i obie
mąki. Wlewamy na gotujące się
mleko i gotujemy gęsty
budyń. studzimy i ucieramy z
masłem puszysta masę.PolewaWszystkie składniki wkładamy do garnka, cały czas mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników.ZłożenieNa pierwszy
biszkopt wykładamy połowę masy, roladę kroimy na 1 cm grubości kawałki układamy na
masie, wykładamy pozostała masę i przykrywamy drugim
biszkoptem. Polewamy polewą.źródło: 100 najlepszych ciast siostry Anastazji






Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy