ßßß
Składniki :Orzechowy biszkopt x 24 jajka4 łyżki zmielonych orzechów3 łyżki bułki tartej4 łyżki cukru kryształu1 łyżka mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaRolada z jabłkami4 jajka1/2 szklanki cukru kryształu3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyzeczki proszku do pieczenia5 średnich jabłekMasa1/2 L mleka2 żółtka5 łyżek cukru kryształu1 cukier waniliowy2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 i 1/2 kostki masłaPolewa1/2 kostki margaryny1/2 szklanki cukru kryształu1,5 łyżki wody2 łyżki kakaoOpis wykonania:Biszkopt orzechowyBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka ucieramy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tylko na dnie formy. Pieczemy 15 minut w 180 C. Obydwa placki pieczemy osobno każdy z 4 jajek.Rolada jabłkowaJabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą masła, na masło wykładamy równomiernie starte jabłka i zalewamy ciastem. Pieczemy około 10 - 15 minut w 180 C, aż ciasto z wierzchu będzie miało złoty kolor. Ciasto wykładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i delikatnie ale ściśle zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta, odstawiamy do wystygnięcia.Masa3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.PolewaWszystkie składniki wkładamy do garnka, cały czas mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników.ZłożenieNa pierwszy biszkopt wykładamy połowę masy, roladę kroimy na 1 cm grubości kawałki układamy na masie, wykładamy pozostała masę i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą.źródło: 100 najlepszych ciast siostry Anastazji




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy