Wykonanie
Dziś publikuję bardzo pyszne cisto z książki siostry Anastazji. Połączenie masy
jabłkowej z
ciastem orzechowym tworzy niepowtarzalną kompozycję
smakową. Ja właśnie bardzo lubię takie połączenie, więc dosyć często piekę ciasta z
jabłkami.

Ciasto I:20 dag
margaryny20 dag
cukru pudru20 dag
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia8 jaj1
cukier waniliowy5 dag
płatków migdałowych5 dag
orzechów krojonych20 dag
cukru kryształuWykonanie:
Margarynę utrzeć z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym, dodać
żółtka a na końcu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do 2 blaszek jednakowej wielkości.Ubić
białka z
cukrem kryształem i równomiernie rozłożyć na powierzchni obu placków. Jeden posypać
płatkami migdałowymi a drugi pokrojonymi
orzechami. Piec ok. 35 min. W 180 st.
Biszkopt orzechowy:4
jaja4-5 łyżek mielonych
orzechów3 łyżki
bułki tartej5 łyżki
cukru kryształu1 łyżka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka z
cukrem ubić na sztywno, dodać
żółtka a następnie delikatnie wmieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
orzech i
bułkę tartą. Wylać do blaszki o takiej samej wielkości jak blaszka z ciasta I. Upiec.Masa
jabłkowa:1 kg
jabłek1 łyżka
masła1
czerwona galaretkaWykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masło roztopić dodać
jabłka, poddusić pod przykryciem, wmieszać suchą
galaretkę i jeszcze chwilę dusić.Krem:1/2 l
mleka4
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 szklanka
cukru kryształu1
cukier waniliowym1 kostka
masłaWykonanie:Z
mleka,
żółtek,
cukru,
mąki ziemniaczanej i pszennej ugotowac
budyń. Przestudzić.
Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym
budyniem.Dodatkowo:1 mały słoik
powideł śliwkowych lub
galaretki porzeczkowej domowej robotyPrzełożenie ciasta:1 ciasto pierwsze z
orzechami2 masa
jabłkowa3
biszkopt orzechowy4 powidła5 krem6 ciasto pierwsze z
migdałami7 polewa- dowolna dekoracja