Wykonanie

Składniki na ciasto ciemne:6
jajek1 szklanka
cukru kryształu3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao3 łyżki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
oleju1 łyżka
wodyMasa
jabłkowa:1 kg
jabłek2
galaretki cytrynowe1 łyżka
masłaMasa budyniowa:1/2 litra
mleka1/2 szklanki
cukru kryształu2
żółtka2 łyżki
mąki pszennej2łyżki
mąki ziemniaczanej1 kostka
masła lub
margarynyPolewa czekoladowa:tabliczka
czekolady gorzkiej3 łyżki
masła2 łyżki
kakaocukierorzechy drobno posiekane

Wykonanie:
Białka ubić, dodać
cukier i nadal ubijać. Do
żółtek dodać szczyptę
soli,
olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać
żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
kakao i
proszek do pieczenia, 1 łyżkę
wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.Masa
jabłkowa:
jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
masło roztopić, dodać
jabłka, chwilę smażyć, dodać suche
galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.Masa budyniowa: odlać szklankę
mleka, dodać
mąkę i 2
żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem. Na gotujące się
mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie
budyń, ostudzić.
Masło lub
margarynę utrzeć, dodawać przestudzony
budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.Na ciasto wyłożyć masę z
masła kakao i
czekolady zrobić polewę którą wylać na masę całość posypać
orzechami.

