Wykonanie
Powoli małymi kroczkami zbliża się"Tłusty Czwartek" i
pora wypróbować nowe przepisy :D, teraz wybór padł na oponki
czekoladowe, które ozdobiłam pyszną błyszczącą polewą
kakaową. Pomysł fajny i ciekawy, mąż już prawie je zjadł tak więc muszą być smaczne ;).

Składniki:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej50 dag
białego sera zmielonego1/2 szklanki sypkiej
czekolady do picia4
żółtka1/2 szklanki
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
wódki1/2 L
olejucukier puderPolewa100 g
masła3 łyżki gorącej
wody3 łyżki
cukru pudru3 łyżki płaskie
kakaoOpis wykonania:
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy sypka
czekoladę,
ser mieszamy ze
śmietaną,
żółtkami oraz
wódką. Mieszankę
serową dodajemy do
mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy wykrawaczem kółka, w środku każdego wykrawamy dziurkę małym kieliszkiem. Skrawki zagniatamy i ponownie wałkujemy i wycinamy. Rozgrzewamy
olej, oponki smażymy na niezbyt dużym ogniu by szybko się nie rumieniły i zdążyły usmażyć w środku. Odsączamy na papierowych ręcznikach.Polewa:
Wodę i
cukier gotujemy, gdy zacznie wrzeć wyłączamy gaz dodajemy drobno pokrojone
masło mieszamy cały czas, aż
masło całkowicie się rozpuści, dodajemy
kakao mieszamy. Gdy polewa zacznie lekko gęstnieć maczamy oponki.Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego 2/2013






