ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekośliwka

Mazurek czekośliwka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na łatwy i smaczny mazurek. W sam raz dla wielbicieli śliwek i czekolady. Szybko się robi i równie szybko znika :)
/blacha 23x35cm; 1 szklanka=250ml/
kruche ciasto :
270 g mąki pszennej
80 g mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
2 żółtka
Wierzch :
300 g suszonych śliwek
100 g czekolady mlecznej
ok. 2/3 szklanki wody
ewentualnie kilka łyżek wódki lub gorącej wody do namoczenia śliwek
Wykonanie ciasta kruchego: Mąki i cukier puder mieszamy ze sobą. Dodajemy resztę składników. Masło kroimy na kawałki nożem, tak by częściowo połączyło się ze suchymi składnikami. Następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut do zarumienienia.
Ciasto studzimy. W międzyczasie zmieszamy śliwki z kilkoma łyżkami wódki lub gorącej wody (moje śliwki były miękkie, więc dałam ok. 4 łyżek wódki i wymieszałam). Pozostawiamy na pół godziny. Następnie śliwki zagotowujemy z pozostałą wodą przez ok. 10 minut (ilość wody regulujemy na bieżąco - w razie potrzeby dolewamy). Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki i mieszamy do rozpuszczenia. Masę rozsmarowujemy na upieczonym, przestudzonym kruchym spodzie.
Mazurek został przygotowany w ramach wspólnego pieczenia z Gin i Panną Malwinną . Zobaczcie u Nich jakie piękne mazurki upichciły :)
Przepis bierze udział w akcji Wielkanocne smaki V Mirabelki :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/03/Mazurek-czekosliwka.html