Wykonanie
Dzisiaj przepis na łatwy i smaczny mazurek. W sam raz dla wielbicieli
śliwek i
czekolady. Szybko się robi i równie szybko znika :)/blacha 23x35cm; 1 szklanka=250ml/kruche ciasto :270 g
mąki pszennej80 g
mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)50 g
cukru pudru200 g zimnego
masła1 łyżka
jogurtu naturalnego lub gęstej
śmietany2
żółtkaWierzch :300 g suszonych
śliwek100 g
czekolady mlecznejok. 2/3 szklanki
wodyewentualnie kilka łyżek
wódki lub gorącej
wody do namoczenia
śliwekWykonanie ciasta kruchego:
Mąki i
cukier puder mieszamy ze sobą. Dodajemy resztę składników.
Masło kroimy na kawałki nożem, tak by częściowo połączyło się ze suchymi składnikami. Następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, a następnie
ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut do zarumienienia.Ciasto studzimy. W międzyczasie zmieszamy
śliwki z kilkoma łyżkami
wódki lub gorącej
wody (moje
śliwki były miękkie, więc dałam ok. 4 łyżek
wódki i wymieszałam). Pozostawiamy na pół godziny. Następnie
śliwki zagotowujemy z pozostałą
wodą przez ok. 10 minut (ilość
wody regulujemy na bieżąco - w razie potrzeby dolewamy). Zdejmujemy z ognia, dodajemy
czekoladę połamaną na kawałki i mieszamy do rozpuszczenia. Masę rozsmarowujemy na upieczonym, przestudzonym kruchym spodzie.

Mazurek został przygotowany w ramach wspólnego pieczenia z
Gin i Panną Malwinną . Zobaczcie u Nich jakie piękne mazurki upichciły :)Przepis bierze udział w akcji Wielkanocne smaki V Mirabelki :)