ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Lubię faworki za to, że są niczym bardzo skuteczny lek: zawsze wzbudzają uśmiech i poprawiają nastrój. Lubię je oczywiście także za to, że są pyszne, że łatwo i szybko się je przygotowuje :)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 pełne łyżki gęstej śmietany
4 żółtka
50 g. zimnego masła
1 łyżka octu 10%
Dodatkowo:
1 l. oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Siekam masło z mąką, dodaję żółtka, śmietanę, ocet, proszek do pieczenia, sól i cukier puder, zagniatam ciasto by połączyły się składniki, po czym wyrabiam jeszcze chwilę (do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta). Rozgrzewam olej w szerokim garnku z grubym dnem (gdy na dnie zaczynają tworzyć się smugi, olej jest gotowy do smażenia).
Ciasto dzielę na 4 części, każdą rozwałkowuję na placek grubości ok. 2 mm, lekko podsypując stolnicę mąką. Kroję placki na paski szerokości 2-3 cm, długości 6-8 cm. W środku każdego paska robię nacięcie i przeplatam przez nie jeden koniec. Tak przygotowane faworki smażę po kilka sztuk, przewracając je w garnku za pomocą długiego patyczka do szaszłyków. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz z papierem - do odsączenia, po czym oprószam obficie cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/11/faworki.html