Wykonanie
Kaczka lubi być królową świątecznego stołu i dzisiaj propozycja, którą możecie wykorzystać właśnie na świąteczny, bożonarodzeniowy obiad. Cudownie miękkie w środku, z chrupiącą skórką, kacze udka upieczone z dodatkiem aromatycznego cydru, sosem
gruszkowo-
żurawinowym i duszonym
jarmużem.
Powiem krótko - niebo w gębie!Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku a przygotowanie nie wymaga wiele pracy.Jeśli chcecie upiec całą
tuszkę to polecam
kaczkę z
pomarańczami i
imbirem - jest wspaniała!

Produkty
marki Reflets de France to oryginalne produkty francuskie, sprowadzane specjalnie z różnych rejonów tego
kraju, które możecie kupić w
sieci marketów Carrefou r. Większość z nich to certyfikowane wyroby przygotowywane w małych, lokalnych wytwórniach według tradycyjnych, chronionych receptur. Warto korzystać z tej oferty i smakować Francję we własnym domu.czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania
kaczki + czas pieczeniaskładniki:4 świeże kacze udka4 ząbki
czosnku1 gałązka
rozmarynu1 mała łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu czarnego1 mała łyżeczka
soli200 ml perry -
napoju gruszkowego Reflets de France2 twarde
gruszki konferencjegarść
suszonej żurawiny1/2-1 łyżeczka
miodu100 ml
napoju gruszkowego1 mała łyżeczka
mąki pszennejdo smaku - ew.
sól i
pieprz3-4 garści świeżego
jarmużu50 g
napoju gruszkowegodo smaku -
cukier,
sól



Jak zrobić kacze udka w cydrze?Kacze udka oczyściłam z resztek
piór, umyłam i dobrze osuszyłam. Obrane ząbki
czosnku posiekałam razem z listkami
rozmarynu. Pod koniec siekania dodałam
sól i roztarłam wszystko na pastę. Udka oprószyłam świeżo mielonym
pieprzem i natarłam pastą
czosnkową. Ułożyłam w misce, szczelnie przykryłam i zostawiłam na kilkanaście godzin w lodówce.Zamarynowane udka wyjęłam z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem żeby się ogrzały. Ułożyłam je w brytfance i wlałam 200 ml perry -
napoju alkoholowego,
gruszkowego, Reflets de France. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 20-stu minutach zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C i piekłam kolejne 80 minut. Co jakiś czas polewałam wytworzonym sosem. Na koniec znów podwyższyłam temperaturę do 200 st. żeby udka dobrze się zrumieniły z wierzchu.Upieczone udka przełożyłam do innego naczynia i zostawiłam pod przykryciem w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. Sos zlałam i oddzieliłam większość tłuszczu - tyle ile się dało.
Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kosteczkę. W rondlu rozgrzałam 1 łyżkę zebranego
smalcu kaczego. Wrzuciłam
gruszki i
żurawinę, oprószyłam
mąką i smażyłam przez kilka chwil. Wlałam odtłuszczony sos z
kaczki i perry. Gotowałam aż
gruszki i
żurawiny zmiękły a całość zgęstniała. Doprawiłam
miodem.
Soli i
pieprzu już nie dodawałam bo nie czułam takiej potrzeby.Liście
jarmużu pokroiłam na kawałki usuwając grube nerwy. Na patelni rozgrzałam niezbyt mocno 1 łyżkę
smalcu kaczego. Wrzuciłam
jarmuż i podlałam niewielką ilością perry. Doprawiłam dwiema szczyptami
cukru i odrobiną
soli. Dusiłam pod przykryciem przez kilka minut aż
jarmuż zmiękł.Pieczone kacze udka podałam z sosem
gruszkowo-
żurawionowym, kluseczkami ziemniaczanymi i
jarmużem. Do dania dobrze pasuje surówka z
czerwonej kapusty . Do takiego obiadu proponuję oczywiście schłodzony perry czyli "cydr"
gruszkowy, który uzupełni całość.