Wykonanie
Botwina, czyli
młode listki
buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.

Składniki:50 dag
młodej botwiny,3
jaja,3 ząbki
czosnku,1 puszka
groszku konserwowego,1 pęczek
szczypiorku,5
młodych ziemniaków,1 słoiczek
sosu tatarskiego 250 ml,
sól,
pieprz,
cukier.Wykonanie:
Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę.
Jaja ugotować na twardo. Botwinę dokładnie opłukać, pokroić i obgotować z dodatkiem
cukru i
czosnku. Odcedzić botwinę dodać pokrojone
ziemniaki,
groszek,
szczypiorek i pokrojone w ósemki ugotowane
jaja. Następnie polać
sosem tatarskim, doprawić do smaku i podawać z
pieczywem lub jako dodatek do potraw.