Wykonanie
Wielkanocne święta, to jedyne , które lubię . Ogólnie nienawidzę wszelkich świąt i uroczystości , poza tymi , a dlaczego ? Bo Wielkanoc oznacza ,że przyszła wiosna , że przyleciały ptaki i ogród zaczyna budzić się do życia pierwszymi kwiatami, mruga złotym oczkiem bratków , żonkili , odzywa się jazgotem wróbli na parapecie ..pachnie zapachem wygrzanej ziemi .. 😉 Uwielbiam ten czas , można w końcu wyjść , popracować w warzywniaku , pogłaskać krzewy róż po zimie ..Wiem Wielkanoc , ma szereg innych ważniejszych przesłań i wartości , ale w moim małym światku jest to dzwonek budzący wiosnę ….. i tak już zostanie 😉 No a
sałatka ,jest to wariacja na temat klasyki , pomieszanie smaków Wielkanocnego śniadania ..,
jaja ,
majonez… pachnąca
chrzanem..pycha 😉

Składniki :3
jajka1 bardzo duża
marchewka lub dwie mniejsze2 dość duże
ziemniaki1 puszka
czerwonej fasolki1 mała puszka
groszku lub 1/2 zwykłej puszki1 pęczek
szczypiorku3 łyżki , czubate
majonezu1 łyżka utartego
chrzanu ( ze słoika )1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
solipieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo , studzimy i obieramy .
Marchewkę i
ziemniaki myjemy , gotujemy w łupinkach na miękko ( uwaga ,żeby nie rozgotować ) , studzimy i obieramy .
Fasolkę oraz
groszek wykładamy na sitko , przepłukujemy
wodą i zostawiamy do odcieknięcia , osuszenia .
Jajka kroimy drobniutko , tak samo
marchewkę i
ziemniaki , wsypujemy do miski , dodając osuszony ręcznikiem papierowym
fasolkę i
groszek . Dorzucamy
majonez ,łączymy z
chrzanem ,
sól ,
pieprz i
cukier , mieszamy dokładnie , wkładamy do miski i posypujemy obficie siekanym
szczypiorkiem lub robimy indywidualne porcyjki , krążkiem i także posypujemy obficie
szczypiorkiem. Jak każda tego typu
sałatka najsmaczniejsza po kilku godzinach , kiedy smaki się przegryzą . Gotowe , smacznego 😉
