ßßß
Składniki (4 porcje)2 pęczki botwiny2 burakiMłody ziemniak800ml bulionu warzywnego (ja zrobiłam dzień wcześniej z włoszczyzny, ale może być z kostki jeśli wolisz)2 łyżki koncentratu barszczu150ml śmietanyPęczek koperkuPęczek szczypiorkuSól, pieprz, cukier, sok z cytryny4 jajkaPrzygotowanieBuraki i ziemniaka oczyścić, dokładnie umyć i nieobrane gotować (osobno) przez godzinę.Jaja ugotuj na twardo.Umyj dokładnie botwinę i pokrój na centymetrowe kawałki.Zalej botwinę bulionem i gotuj około 20 minut, aż będzie miękka.Gdy buraki ostygną – obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.Dodaj do gotującej się botwiny starte buraki i koncentrat. Gotuj razem jeszcze 5 minut.Dodaj ziemniaki.Wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i dodaj do garnka.Posiekaj koperek, połowę dodaj do garnka.Dopraw-w zależności od tego, czego zupa potrzebuje-solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, aby uzyskać idealny smak.Doprowadź do wrzenia, podawaj zupę z jajkami pokrojonymi w ćwiartki, posypaną świeżym koperkiem i szczypiorkiem.Smacznego!