Wykonanie
Fantastyczna, klasyczna zupa botwinkowa. Mamy okazję cieszyć się nią tylko na wiosnę, więc do dzieła! Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale jest banalnie proste.

Składniki (4 porcje)2 pęczki botwiny2
burakiMłody ziemniak800ml
bulionu warzywnego (ja zrobiłam dzień wcześniej z
włoszczyzny, ale może być z kostki jeśli wolisz)2 łyżki koncentratu barszczu150ml
śmietanyPęczek
koperkuPęczek
szczypiorkuSól,
pieprz,
cukier,
sok z cytryny4
jajkaPrzygotowanie
Buraki i
ziemniaka oczyścić, dokładnie umyć i nieobrane gotować (osobno) przez godzinę.
Jaja ugotuj na twardo.Umyj dokładnie botwinę i pokrój na centymetrowe kawałki.Zalej botwinę
bulionem i gotuj około 20 minut, aż będzie miękka.Gdy
buraki ostygną – obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.Dodaj do gotującej się botwiny starte
buraki i koncentrat. Gotuj razem jeszcze 5 minut.Dodaj
ziemniaki.Wymieszaj
śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i dodaj do garnka.Posiekaj
koperek, połowę dodaj do garnka.Dopraw-w zależności od tego, czego zupa potrzebuje-
solą,
pieprzem,
cukrem,
sokiem z cytryny, aby uzyskać idealny smak.Doprowadź do wrzenia, podawaj zupę z
jajkami pokrojonymi w ćwiartki, posypaną świeżym
koperkiem i
szczypiorkiem.Smacznego!