Wykonanie
Ciągle wypróbowuję nowe przepisy na
kaczkę bo dobrze przyrządzone
mięso smakuje świetnie. Dzisiejszy przepis byłby bardzo podobny do tego z
jabłkami i
suszonymi śliwkami ale nadzienie zawiera
miód i odrobinę
cynamonu co czyni to danie wyjątkowym. Kolejny raz
kaczka w pomarańczach musiała poczekać ale nie żałuję bo to
miodowo -
cynamonowe nadzienie śniło mi się po nocy.

ŹródłoSkładniki:1 duża
kaczka (2-2,5 kg)4 ząbki
czosnku1 kg
jabłeksok z cytryny do skropienia
jabłek200 g
suszonej żurawinypół butelki czerwonego
wytrawnego winarozmaryn4 łyżki
mioducynamonkardamonsól pieprzJabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do
jabłek dodać
żurawinę, skropić całość
sokiem z cytryny, po czym dodać
cynamon,
kardamon i
miód.
Kaczkę natrzeć
solą,
pieprzem,
rozmarynem oraz roztartym
czosnkiem i pozostawić na 3-4 godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wypełnić wnętrze
kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zszyć. Do rozgrzanego piekarnika (170-190 stopni) wstawić
kaczkę umieszczoną w naczyniu pod przykryciem. Po około 1,5 godziny wyjąć
kaczkę z piekarnika i z obu stron naciąć skórę pomiędzy udami a korpusem. Tam zgromadziło się dużo tłuszczu, który teraz będzie mógł swobodnie spłynąć. Co 30 minut należy
kaczkę podlewać powstałym sosem. Czas pieczenia
kaczki zależy od jej wagi. Ważąca 1,5-2 kg sztukę należy piec od 90 minut do 2 godzin. Na godzinę przed końcem pieczenia wlać
czerwone wino (pół butelki). Na ostatnie 20 minut zdjąć pokrywę i przełączyć piekarnik na zapiekanie od góry.Smacznego:)