ßßß Cookit - przepis na Kaczka nadziewana jablkami z cynamonem w miodzie

Kaczka nadziewana jablkami z cynamonem w miodzie

nazwa

Wykonanie

Kaczka w odslonie kwasno-slodkim, bardzo aromatyczna i smaczna, polecam goraco !
Skladniki:
kaczka swieza
jablka - 3 szt.
cynamon
miod wielokwiatowy, kilka lyzek
sol morska
pieprz
pieprz cayenne
Wykonanie:
Nasza kaczuszke umyta i osuszona nadziewamy jablkami pokrojonymi ze skorka na cwiartki bez nasion. Wczesniej jablka pokrojone mieszamy w miseczce z cynamonem, dokladnie aby jablka byly pokryte przyprawa. Kaczke w calosci nacieramy sola, pieprzem, pieprzem cayenne i smarujemy miodem bardzo dokladnie. Ukladamy w naczyniu w ktorym bedziemy ja piec i jeszcze raz lekko przyprawiamy z zewnatrz pieprzem cayenne i cynamonem.
Wstawiamy do pieca w temperaturze 230 stopni na 2 godziny. Po uplywie tego czasu, zagladamy do naszej kaczuszki i pozostawiamy ja jeszcze na pol godzinki bez przykrycia tak aby nasza skorka ladnie sie przypiekla.
Podawac ja mozna w dowolny sposob, wedle gustu i mozliwosci, w moim przypadku jest to pieczywo zytnie oraz surowka ze swiezego selera w jogurcie i miodzie (widnieje ona na moim blogu, takze zapraszam).
Smacznego :)
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/01/kaczka-nadziewana-jablkami-z-cynamonem.html