Wykonanie
Kaczka w odslonie kwasno-slodkim, bardzo aromatyczna i smaczna, polecam goraco !Skladniki:
kaczka swieza
jablka - 3 szt.
cynamonmiod wielokwiatowy, kilka lyzeksol morska
pieprzpieprz cayenneWykonanie:Nasza kaczuszke umyta i osuszona nadziewamy
jablkami pokrojonymi ze skorka na cwiartki bez nasion. Wczesniej
jablka pokrojone mieszamy w miseczce z
cynamonem, dokladnie aby
jablka byly pokryte
przyprawa.
Kaczke w calosci nacieramy
sola,
pieprzem,
pieprzem cayenne i smarujemy
miodem bardzo dokladnie. Ukladamy w naczyniu w ktorym bedziemy ja piec i jeszcze raz lekko przyprawiamy z zewnatrz
pieprzem cayenne i
cynamonem.Wstawiamy do pieca w temperaturze 230 stopni na 2 godziny. Po uplywie tego czasu, zagladamy do naszej kaczuszki i pozostawiamy ja jeszcze na pol godzinki bez przykrycia tak aby nasza skorka ladnie sie przypiekla.Podawac ja mozna w dowolny sposob, wedle gustu i mozliwosci, w moim przypadku jest to
pieczywo zytnie oraz surowka ze swiezego
selera w
jogurcie i miodzie (widnieje ona na moim blogu, takze zapraszam).


Smacznego :)