Pieczona kaczka faszerowanajabłkami gości u nas na każde święta. Wersja, która najbardziej nam smakuje to kaczka z miodem faszerowana jabłkami i żurawiną. Druga ulubiona wersja to kaczka w czerwonych pomarańczach .zbiór przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie1,5 kg kaczkasól, pieprz naturalny, majeranek2-3 jabłka50-100 g suszonej żurawiny3 łyżki mioduKaczkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem także od środka.Zostawić na noc (min. 3 godziny) w lodówce.Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z żurawiną i majerankiem.Owocami nafaszerować kaczkę, wykałaczkami spiąć skórę by farsz nie wypadł.Wierzch kaczki nasmarować miodem.Piec przez 1 , 5 godziny w temp. 180 st.C. w brytfance z pokrywką.Zdjąć pokrywkę, skórę wysmarować miodem i piec jeszcze przez 30 minut.