ßßß
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI (podejrzana w Kwestii Smaku).Składniki:1 kaczka ok. 2 kg1 łyżka suszonego oregano1 łyżka suszonego majerankusól i pieprz2 łyżki oliwy z oliwek2 jabłkażurawina suszonaKaczkę smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne, wkładamy do środka kaczki. Zaszywamy kaczkę nicią.Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. W brytfannie (albo w naczyniu żaroodpornym) układamy kaczkę, brytfannę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na razie bez pokrywki) i pieczemy przez pół godziny. Po tym czasie zamykamy garnek pokrywką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Pół godziny przed końcem zdjęłam pokrywkę i pozwoliłam kaczce się zrumienić.Podajemy z leniwymi pierogami, polanymi powstałym tłuszczem i żurawiną podduszoną w rondelku z odrobiną wody/ soku.