ßßß
Kaczka pieczona w całości to danie godne największych pochwał, zarówno za smak jak i minimalny nakład pracy!Delikatne, smakowite mięso podane z farszem z upieczonych jabłek i żurawiny smakuje wprost wyśmienicie :)Jest to powszechnie lubiane danie na wszelkie przyjęcia i eleganckie kolacje :)Uwaga:)Jedna duża kaczka to 4 porcje. W piekarniku (standardowy rozmiar) mieści się na raz maksimum 3 sztuki, tj. dla maksimum 12 osób.Ze względów „logistycznych” warto jest upiec kaczki dzień wcześniej, poczekać aż mięso wystygnie i dopiero wtedy kroić na porcje. Farsz wyjąć do osobnego naczynia. Sos z pieczenia zlać do wysokiego naczynia, schłodzić w lodówce, a następnie zdjąć zastygły tłuszcz. Sos pozostawiony w lodówce nabierze konsystencji galaretki. Porcje mięsa ułożyć na dużej blaszce, na wierzchu ułożyć galaretkę z sosu, przykryć szczelnie folią aluminiową i przed podaniem odgrzewać w piekarniku 45-60 minut (w temperaturze 180-190 stopni). (Uwaga: Można także pojedyncze porcje przygrzewać pod przykryciem w rondlu lub na patelni.)Dzięki takiemu rozwiązaniu, można pozwolić sobie na przygotowanie nawet 24 porcji, bowiem na ogół w piekarnikach mieszczą się jednocześnie dwie blachy. Pamiętać trzeba tylko, aby w trakcie odgrzewania zamienić je miejscami, aby wszystko się równomiernie przygrzało.
Czas pieczenia i odgrzewania:Kaczki pieczemy 90-120 minut.Krótszy czas (90-105 min)- małe kaczki i/lub mięso będzie odgrzewane następnego dniaDłuższy czas (105-120 min) – duże kaczki i/lub mięso będzie podawane bezpośrednio po upieczeniu.Jeśli mięso ma być podawane bezpośrednio po upieczeniu, warto jest wyłączyć piekarnik i pozostawić kaczki na 10-15 minut wewnątrz. Mięso lekko ostygnie i łatwiej będzie je kroić na porcje.Składniki:1 duża kaczka1 duże jabłko1-2 łyżki suszonej żurawiny1 łyżeczka majerankusól i pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Kaczkę umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pierzem wewnątrz i na zewnątrz.Przygotować farsz. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z suszoną żurawiną i nałożyć do wnętrza kaczki. Otwór zaszyć lub zasznurować .Mięso posmarować oliwą z oliwek i oprószyć majerankiem. Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec 90-120 minut.Podawać od razu po upieczeniu lub odgrzewać (tak jak opisano w uwagach powyżej).Smacznego :)
Moi Drodzy,Nie wyrzucajcie kości z upieczonej kaczki!Wywar na nich ugotowany jest przepyszny i stanowi wspaniałą bazę dla wielu zup!Tutaj przepis.