ßßß Cookit - przepis na Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy.

Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy.

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne danie kuchni polskiej czyli kaczka z jabłkami....
Sposób przygotowania:
Nacieramy solą pieprzem i majerankiem roztartym w palcach.
Pamiętamy aby również natrzeć ją przyprawami w środku.
Odstawiamy do lodówki na 2-3 godzinki.
Następnie obieramy jabłka i kroimy w ósemki.
Wkładamy do środka kaczki i zaszywamy otwór nitką lub spinamy wykałaczką.
Przekładamy kaczkę do brytfanny i wstawiamy na gaz.
Obsmażamy z każdej strony a następnie przekładamy do piekarnika.
Pieczemy ok 2 godzin w temp. 180 st. C.
Kaczkę podczas pieczenia obracamy kilkukrotnie i polewamy odrobiną wody wg potrzeby.
Kaczka jest bardzo smaczna i kruchutka! Polecam!
Źródło:http://deliciouseating.bloog.pl/id,340138652,title,Faszerowana-kaczka-pieczona-z-jablkami,index.html