Wykonanie

Lubicie obiady, które same się robią? Bo ja bardzo.I teraz był taki czas. Leniwy długi weekend, bez pośpiechu...
Kaczka wcześniej moczona w solance, nie potrzebowała żadnych dodatkowych zabiegów. Zapakowana do brytfanny dochodziła powoli, roznosząc po całym mieszkaniu smakowity aromat. Zdecydowanie lubimy takie pieczyste:-)

Składniki:1
kaczka ok. 2kg,2, 3
jabłka,
majeranek,
sól,
pieprz,1 łyżka róży w cukrze,solanka:3 litry
wody,6 łyżek
soli.Przygotowanie:Dzień wcześniej przygotować solankę Rozpuścić
sól w wodzie i włożyć do niej
tuszkę kaczki. Moczyć minimum całą noc. Następnego dnia wyjąć
kaczkę z solanki, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć całą
tuszkę majerankiem i
pieprzem.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Dodać różę,
majeranek i ewentualnie
sól. Można dodatkowo natrzeć środek ptaka
solą. Wypełnić środek przyprawionym
owocowym farszem. Nastawić piekarnik na 220 stop. C, włożyć
kaczkę do brytfanny, przykryć i zapiekać przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160-170 stop. C i piec przez 2,5 h, aż będzie miękka. Można pod koniec wrzucić na dno naczynia pokrojone warzywa (
ziemniaki,
marchew,
pietruszkę) – wówczas odchodzi nam przygotowanie dodatków do
mięsa.
