ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Kaczka idealnie nadaje się zarówno na świąteczną biesiadę jak i na niedzielny obiad. Kaczkę proponuję podawać z konfiturą z żurawiny i lekką sałatką.
Składniki:
1 kaczka w całości (ok. 3-4 kg)
6 jabłek
1 główka czosnku
100 g masła
300 ml wody
3 liście laurowe
majeranek
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy na pół w poprzek i również nacieramy nim kaczkę.
Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub jakiegokolwiek w którym będziemy ją piekli. Masło kroimy w kostkę, zaś jabłka dzielimy na 4 części (oczywiście wydrążamy gniazda nasienne z jabłek)
Na spód naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe. Do środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej ją nacieraliśmy). Kaczkę obkładamy jabłkami i masłem.
Kaczkę pieczemy 2,5-3,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/12/kaczka-pieczona-z-jabkami.html