ßßß
Kaczka idealnie nadaje się zarówno na świąteczną biesiadę jak i na niedzielny obiad. Kaczkę proponuję podawać z konfiturą z żurawiny i lekką sałatką.Składniki:1 kaczka w całości (ok. 3-4 kg)6 jabłek1 główka czosnku100 g masła300 ml wody3 liście laurowemajeraneksól, pieprzWykonanie:Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy na pół w poprzek i również nacieramy nim kaczkę.Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub jakiegokolwiek w którym będziemy ją piekli. Masło kroimy w kostkę, zaś jabłka dzielimy na 4 części (oczywiście wydrążamy gniazda nasienne z jabłek)Na spód naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe. Do środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej ją nacieraliśmy). Kaczkę obkładamy jabłkami i masłem.Kaczkę pieczemy 2,5-3,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C.Smacznego
