ßßß Cookit - przepis na PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI

PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Klasyka polskiej kuchni. Danie wykwintne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Czy coś trzeba jeszcze dodawać? :)
Uwaga:)
Upieczone udka z kaczki smakują wspaniale zarówno zaraz po upieczeniu jak i odgrzewane w sosie następnego dnia. Można je ponadto zamrozić (najlepiej każde oddzielnie z odrobiną sosu) i zachować na „czarną godzinę”, kiedy nie będziemy mieli ochoty albo czasu na gotowanie ;)
Jest to idealne danie na przyjęcia dla większej liczby gości. Udka pieczemy wcześniej i odgrzewamy (Przykryte, aby nie wysychały!) w piekarniku przez 30 minut, tuż przed podaniem.
Składniki:
4 uda z kaczki (użyłam mrożonych)
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki majeranku
2 winne jabłka
sól i pieprz
Wykonanie:
Uda z kaczki przyprawić solą i pieprzem oraz posypać obficie majerankiem i odstawić na kilka godzin (nawet na całą noc) do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 190-195 stopni. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułożyć udka skórą do góry. Skropić dodatkowo oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 90-105 minut.
Po tym czasie zdjąć folię aluminiową, dookoła mięsa ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka, polać wszystko wytworzonym sosem i piec kolejne 15 minut. (W tym czasie mięso i jabłka kilkukrotnie polać sosem z pieczenia. Jest takie wspaniałe „urządzenie”, które ułatwia polewanie mięs w czasie pieczenia, pisałam o nim tutaj :)
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/10/pieczona-kaczka-z-jablkami