Wykonanie
Od dnia dzisiejszego, podjęłam "współpracę" z moja kochaną kuzynką Honoratką, czyli od czasu do czasu dodaje tu przepisy, które ona przygotowuje w swojej zaczarowanej kuchni! O to pierwsze danie, bardzo wykwintne i mega smaczne!!!!!
Potrzebne produkty:
Kaczka w całości
Jabłka- około 6 sztuk
Suszona żurawina według uznania. Ja dodaję około 3 garściPół szklanki
miodu1 szkl wrzącej
wodySól i
pieprz2 łyżki
mąkiKaczkę dnia poprzedniego posypujemy
solą i
pieprzem, a następnie wstawiamy do lodówki. Wtedy
kaczka będzie lepsza. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy od razu przystąpić do dzieła.Przygotujmy sobie 2
jabłka pokrojone w ćwiartki lub nawet mniejsze kawałki. Do nich dodamy około 1,5 garści
żurawiny. Wrzucamy
jabłko z
żurawiną do środka
kaczki. Ja nie zaszywam
tuszki, staram się ją tak ułożyć na brytfannie, aby zawartość nie wypadła. Tak przygotowaną kaczuszkę wkładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰ C.Gdy nasza potrawa dojrzewa, przygotujmy sobie
miód. Należy go zalać wrzącą
wodą i wymieszać. Po upływie pół godziny od momentu wstawienia
kaczki do piekarnika, podlewamy ją połową naszego
miodu. Resztę wlejmy za następne pół godziny. W brytfannie wytworzy się sos, którym należy co jakiś czas podlewać naszą potrawę.Po dwóch godzinach pieczenia zwiększamy temperaturę do 180⁰ C. Teraz czekamy pół godziny i po tym czasie wkładamy do brytfanny resztę
jabłek (w całości ze skórką) i wsypujemy
żurawinę. Za pół godziny nasza wyśmienita
kaczka będzie gotowa JGdy wyjmiemy
kaczkę z brytfanny można zagęścić sos odrobiną
mąki rozcieńczonej w pół szklanki
wody.SMACZNEGO!!!