ßßß




Potrzebne produkty:Kaczka w całościJabłka- około 6 sztukSuszona żurawina według uznania. Ja dodaję około 3 garściPół szklanki miodu1 szkl wrzącej wodySól i pieprz2 łyżki mąkiKaczkę dnia poprzedniego posypujemy solą i pieprzem, a następnie wstawiamy do lodówki. Wtedy kaczka będzie lepsza. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy od razu przystąpić do dzieła.Przygotujmy sobie 2 jabłka pokrojone w ćwiartki lub nawet mniejsze kawałki. Do nich dodamy około 1,5 garści żurawiny. Wrzucamy jabłko z żurawiną do środka kaczki. Ja nie zaszywam tuszki, staram się ją tak ułożyć na brytfannie, aby zawartość nie wypadła. Tak przygotowaną kaczuszkę wkładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰ C.Gdy nasza potrawa dojrzewa, przygotujmy sobie miód. Należy go zalać wrzącą wodą i wymieszać. Po upływie pół godziny od momentu wstawienia kaczki do piekarnika, podlewamy ją połową naszego miodu. Resztę wlejmy za następne pół godziny. W brytfannie wytworzy się sos, którym należy co jakiś czas podlewać naszą potrawę.Po dwóch godzinach pieczenia zwiększamy temperaturę do 180⁰ C. Teraz czekamy pół godziny i po tym czasie wkładamy do brytfanny resztę jabłek (w całości ze skórką) i wsypujemy żurawinę. Za pół godziny nasza wyśmienita kaczka będzie gotowa JGdy wyjmiemy kaczkę z brytfanny można zagęścić sos odrobiną mąki rozcieńczonej w pół szklanki wody.SMACZNEGO!!!