ßßß Cookit - przepis na 147. Kaczka faszerowana gruszkami.

147. Kaczka faszerowana gruszkami.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Gruszki kroimy w ósemki, cebulę w piórka, czosnek w całości siekamy grubo. Do miski dajemy siano, do siana dodajemy gruszki, cebulę, czosnek, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy z niej skórki, dokładamy łyżkę miodu, i po 2 łyżki oleju sezamowego i sosu sojowego. Skrapiamy wszytko jeszcze oliwą i mieszamy całość.
Gdy mamy farsz gotowy zajmujemy się kaczką. Jeżeli tego wymaga opalamy lekko aby pozbyć się resztek piór(najlepiej na ognisku ale można też palnikiem).
Przyprawiamy środek kaczki solą i pieprzem.
Nadziewamy kaczkę przygotowanym farszem z siana i gruszek możliwie jak najmocniej.
Sznurujemy kaczkę tak aby farsz nam nie uciekł, skrapiamy oliwą skórę od strony piersi, przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego. Na spód nalewamy odrobinę wody tak aby przykrywała całe dno (naczynie się nie przypali) i wkładamy do piekarnika na 1,5h do temp. 150 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy farsz ze środka kaczki, wyciągamy gruszki i podajemy razem z kaczką.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2014/02/147-kaczka-faszerowana-gruszkami.html