Wykonanie
Gruszki kroimy w ósemki,
cebulę w piórka,
czosnek w całości siekamy grubo. Do miski dajemy siano, do siana dodajemy
gruszki,
cebulę,
czosnek, wyciskamy
sok z cytryny i dodajemy z niej skórki, dokładamy łyżkę
miodu, i po 2 łyżki
oleju sezamowego i
sosu sojowego. Skrapiamy wszytko jeszcze
oliwą i mieszamy całość.Gdy mamy farsz gotowy zajmujemy się
kaczką. Jeżeli tego wymaga opalamy lekko aby pozbyć się resztek
piór(najlepiej na ognisku ale można też palnikiem).Przyprawiamy środek
kaczki solą i
pieprzem.Nadziewamy
kaczkę przygotowanym farszem z siana i
gruszek możliwie jak najmocniej.Sznurujemy
kaczkę tak aby farsz nam nie uciekł, skrapiamy
oliwą skórę od strony piersi, przekładamy
kaczkę do naczynia żaroodpornego. Na spód nalewamy odrobinę
wody tak aby przykrywała całe dno (naczynie się nie przypali) i wkładamy do piekarnika na 1,5h do temp. 150 stopni.Po upieczeniu wyjmujemy farsz ze środka
kaczki, wyciągamy
gruszki i podajemy razem z
kaczką.