Wykonanie
Na wielkanocny barszcz biały i żurek jest tak wiele przepisów, że trudno ustalić jaki jest ich jedynie słuszny skład tych zup;) Zamieszczam przepis na najprostszy jaki znam barszcz biały. Ugotowany na
bulionie warzywnym i pszennym zakwasie z dodatkiem
chrzanu i
śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym
jajkiem i
parzoną białą kiełbasą.Tym razem dla odmiany nie dodałam do zupy
białej kiełbasy tylko klopsiki wieprzowe, przyprawione tak, aby smakowały jak ta
kiełbasa.Takie klopsiki można zrobić również z
białej kiełbasy - rozciąć osłonkę
kiełbasy i uformować z
mięsa klopsiki, dalej postępować jak w przepisie poniżej.Barszcz biały wg mojej receptury nie jest zbyt kwaśny, chociaż warto pamiętać przy gotowaniu tej zupy, że efekt końcowy zależy od tego:ile dodasz zakwasu - jeśli będzie słabo ukiszony, to podana przeze mnie ilość (1/2 litra) może być zbyt mała; jeśli zakwas będzie mocno przekiszony, wtedy lepiej dodać mniej niż w przepisiezupa gotowana wczoraj, a podana dziś będzie kwaśniejsza, to znana zasada, że kwaśne zupy nabierają mocy dzień po ugotowaniu; więc jeśli gotujesz barszcz co najmniej dzień przed podaniem dodaj mniej zakwasu, zawsze można go jeszcze dolać przed podaniem.
Składniki na barszcz biały:2 litry
bulionu warzywnego1/2 litra zakwasu pszennego lub pszenno-żytniego1
cebula2 ząbki
czosnku2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 płaska łyżka
chrzanu (ze słoiczka) lub więcej jak lubicie4 łyżki (lub więcej jak lubicie) kwaśnej
śmietany do zup (18% tłuszczu)
sól,
pieprz ziołowy, mielona
kolendra,
tymianek - dodać do smaku, tyle aby zupa dobrze smakowałaPrzygotowanie:Zagotować
bulion z liśćmi laurowymi,
zielem angielskim i
cebulą (obraną i przekrojoną na pół).Do gorącego
bulionu wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając co jakiś czas, aby z
mąki z zakwasu nie utworzyły się na dnie garnka ,,kluski".Do miseczki wlać łyżkę wazową zupy i dodać
śmietanę i
chrzan, dokładnie wymieszać i dodać do barszczu.Gotować jeszcze 5 minut, dodając w tym czasie
czosnek rozkrojony na pół i przyprawić do smaku.Składniki na klopsiki z
białej kiełbasy:1/2 kg mielonej
wieprzowiny (
łopatka lub
szynka)3 duże ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1 płaska łyżeczka
soli1 i 1/2 łyżki suszonego
majeranku1/2 łyżeczki mielonej
kolendry lub
pieprzu ziołowego1/4 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu5 łyżek zimnej
wodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać bardzo dokładnie i wyrabiać ręką przez minimum 5 minut.Następnie zmoczyć dłonie
wodą i z
mięsnej masy formować kulki wielkości
orzecha włoskiego.Klopsiki gotować partiami (po około 5 minut) w osolonej wodzie. Ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na talerz, dodać barszcz biały i inne dodatki np. gotowane
ziemniaki lub
jajko.Smacznego