ßßß
SkładnikiZakwas:mąka żytnia razowa (typ 2000), 7 łyżekletnia przegotowana woda, 500 mililitrówczosnek, 2 ząbkiziele angielskie, 2 ziarnaliście laurowe, 2 sztukipieprz czarny, 8 ziarenŻurek:bulion warzywny, 1 i 1/2 litrasurowa biała kiełbasa, 4 sztukiżeberka, 300 gramboczek wędzony, 300 gramchrzan, 1 łyżeczkamajeranek, 2 łyżeczkiczosnek, 2 ząbkisól, pieprzzakwasśmietana, 2 łyżkijajka ugotowane na twardoSposób przygotowaniaWszystkie składniki na zakwas wymieszać w słoiku. Przykryć folią spożywczą, zrobić klika otworów. Codziennie mieszać. Zakwas jest gotowy po 5-6 dniach.Do bulionu wrzucić żeberka, gotować około 15 minut. Dodać kiełbasę. Gotować 30 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Wyciągnąć kiełbasę i mięso. Żeberka obrać i z powrotem wrzucić do bulionu. Boczek pokroić w kostkę, lekko zarumienić. Dodać do zupy razem z chrzanem, czosnkiem i majerankiem. Wlać zakwas. Możecie wlać tylko połowę i stopniowo dolewać resztę, żeby kontrolować smak zupy. Ja zużyłam cały. Gotować około 15-20 minut. Przyprawić. Zabielić śmietaną. Podawać z plasterkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.