Wykonanie
Jestem bardzo zadowolona z tego pomysłu, bo krokiety są niepowtarzalne w smaku i naprawdę pyszne.
Powiem Wam, że moim zdaniem doskonale odnalazłyby się nawet na wigilijnym
stole, jako alternatywa dla tradycyjnych. Farsz jest pikantny, czuje się w nim
słodycz żurawiny i
rodzynek, ale
gałka muszkatołowa,
ziele angielskie i
majeranek nadają mu wytrawny smak. A jeszcze gdy poczuje się smak rozpływającego się w ustach
sera, to naprawdę można poczuć się bardzo świątecznie ;)



Składniki :ciasto na naleśniki :2
jajka8 pełnych łyżek
mąki pszennejszczypta
soliok. 1,5 szklanki lekko gazowanej
wody mineralnej3-4 łyżki
olejufarsz :4 duże, ugotowane
buraczki1 duża
cebulagarść
rodzynekgarść
żurawiny2 łyżki
octu balsamicznego1 ziarno
ziela angielskiegoszczypta świeżo zmielonej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
oleju1 łyżeczka
masłasól,
pieprz do smakuok. 150 g.
sera z niebieską pleśnią, typu lazurDodatkowo :1
jajkobułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :Składniki ciasta mieszam energicznie trzepaczką, ciasto powinno być gładkie i lejące się. Smażę naleśniki (do smażenia pierwszego można użyć odrobiny
oleju). Obrane
buraki ścieram na tarce (małe oczka).
Cebule kroję w drobną kostkę i smażę na 1 łyżeczce
oleju do zeszklenia, po czym dodaję
masło,
rodzynki i
żurawinę. Smażę jeszcze chwilę. Dodaję starte
buraczki,
ocet balsamiczny, doprawiam wszystko do smaku
majerankiem,
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Farsz powinien być dość pikantny.Na każdym naleśniku układam porcję farszu i kilka kawałków
sera. Zwijam wszystko w krokiet, po czym panieruję w
jajku i
bułce i smażę na rumiano ze wszystkich stron. Podaję na gorąco.Przepis autorski.

