Wykonanie
Krokiety ziemniaczane, bądź placki z gotowanych
ziemniaków to potrawa polska pochodząca z Podkarpacia. Wykonuje się je z gotowanych
ziemniaków z dodatkiem
jajka oraz często z niewielką ilością
mąki. Następnie kształtuje się z powstałej masy owalne placki lub krokiety i obtacza w
tartej bułce, po czym smaży się na patelni na
oleju.Dzisiaj krokiety ziemniaczany przygotowałam z nadzieniem kapuściano -
grzybowym, wprawdzie farsz może być dowolny i taki jaki lubimy najbardziej,
szpinakowy, jajeczny lub
mięsny. Przepis i wykonanie banalnie proste, a przy tym potrawa stosunkowo tania. Krokiety ziemniaczane smakują rewelacyjnie z barszczem czerwonym, polecam.

SKŁADNIKI :1 kilogram
ziemniaków zważonych po ugotowaniu ( około 5-6 średniej wielkości )1
jajko1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
soliszczypta
pieprzu i
gałki muszkatołowej do smaku1 łyżka
mąki pszennej1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej ( dodaję ją aby krokiety nie pękały podczas smażenia )
bułka tarta do panierowania + 1
jajkoolej do smażeniaFARSZ :30 dkg
kapusty kiszonejkilka
suszonych grzybków1
cebula2-3 łyżki
olejusól,
pieprz i jarzynka do smaku
Grzybki namaczamy w wodzie aż zmiękną, około 2 godziny, zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Kapustę kiszoną płuczemy po bieżącą
wodą, wyciskamy i gotujemy zalaną świeżą
wodą. Odcedzamy, wyciskamy i drobno kroimy.
Grzybki mielimy maszynką do
mięsa, przekładamy je na patelnię łącznie z drobno pokrojoną
cebulą i podpiekamy na
oleju. Dodajemy do
kapusty, doprawiamy do smaku i mieszamy.PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do
mięsa, ( można użyć
ziemniaków pozostałych z dnia poprzedniego ), przekładamy je do miski.Dodajemy
jajko,
masło,
przyprawy i
mąki, następnie dokładnie wyrabiamy masę.Z masy formujemy małe placki, kładziemy je na posypanym
mąką blacie, następnie na każdy placek kładziemy po łyżce farszu i delikatnie każdy zlepiamy, formując krokieta.Panierujemy w
jajku,
bułce i smażymy na głębokim i gorącym
oleju, ja smażyłam we frytkownicy około 3-4 minuty.Podajemy ciepłe do barszczu lub z ulubionym sosem.

