Wykonanie
Składniki na ciasto (około 50-60 pierogów)500 g
mąki pszennej lub tortowej1 niepełna szklanka wrzącej
wody (około 230 - 240 mililitrów)4-5 łyżek
oleju1
jajko rozbełtane1 łyżeczka
soliUwaga - zamiast
jajka,
oleju i
wody można dodać do
mąki bardzo gorące
mleko - 2 niepełne szklanki
mleka na 500
mąki i 1 łyżeczkę
soliSkładniki na farszokoło 1 kg
mięsa mielonego2 średnie
cebule3 ząbki
czosnkusól,
pieprz, mielone
ziele angielskie i
gałka muszkatołowa do smaku
olej do smażenia3 łyżki
bułki tartejPrzygotowanie farszuDrobno pokrojoną
cebulę smażymy na rozgrzanej patelni .
Czosnek wyciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do smażącej się
cebuli.Kiedy
cebula się przesmaży i dodajemy
mięso mielone i smażymy kolejne 10 minut.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Dodajemy
bułkę tartą i mieszamy.Następnie mielimy farsz w maszynce do mieleniaPrzygotowanie pierogów ręcznie
Sól rozpuszczamy we wrzącej wodzieBardzo powoli wlewamy
wodę z
solą cały czas mieszając.Kiedy
woda zostanie wchłonięta do ciasta również powoli dodajemy rozbełtane
jajko i
olej i nadal wyrabiamy. Ciasto należy wyrabiać do czasu aż będzie elastyczne, zajmuje to około 10-15 minut.Konsystencję ciasta możemy regulować dodając niewielką ilość
mąki lub
wody.Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minutNastępnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy na cienkie placki grubości 2-3 mm i wykrawamy maszynką albo szklanką krążki.Napełniamy je ostudzonym nadzieniem i zaklejamy.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.Przygotowanie pierogów w automacie
Sól rozpuścić we wrzącej wodzie.
Mąkę zalać wrzącą osoloną
wodą i rozmieszać. Kiedy trochę przestygnie dodać
jajko i
olej, ponownie rozmieszać, a następnie przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Wyjąć ciasto z maszyny i pozwolić mu odpocząć około 30 minut.Dalej postępujemy jak w przypadku wyrabiania ręcznegoZamrażanie pierogówNadmiar surowych pierogów można zamrozić - w tym celu lekko przetrzeć
mąką dużą deskę do krojenia, rozłożyć na niej surowe pierogi, tak aby nie stykały się ze sobą. Włożyć na 1,5 godziny do zamrażalnika. Zamrożone pierogi przełożyć do foliowych woreczków lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.