Wykonanie
Nowy tydzień zaczynam od owsianki . Zapiekam ją wraz z
gruszką . Dziś przybrała smak
kakaowy . Poza tym można natrafić na kawałki rozpuszczonej
gorzkiej czekolady oraz chrupiących i zdrowych
orzechów włoskich . Podaję z s erkiem wiejskim, który pod wpływem jej ciepła staje się ciągnący, co akurat lubię bardzo. Przyjemnie jest rozpoczynać dzień takim śniadaniem.



pieczona
kakaowa owsianka z
gruszką,
gorzką czekoladą oraz
orzechami włoskimi podana z
serkiem wiejskimbaked cocoa oatmeal with pear, dark chocolate and walnuts, served with cottege cheese

Składniki:- 5 łyżek
płatków owsianych- łyżka
mąki owsianej- 1/2 szklanki
mleka- kopiasta łyżeczka
kakao-
białko jaja- łyżka
syropu klonowego/miodu/itp.-
orzechy włoskie-
czekolada posiekana na mniejsze kawałki- 1/2 dużej
gruszkiPłatki owsiane zalać na noc
mlekiem wraz z
kakao. Rano wymieszać z
mąką,
białkiem,
syropem,
orzechami oraz
czekoladą. Przełożyć do naczynia do zapiekania/foremki. Na wierzch ułożyć
gruszką, którą uprzednio pokroić w dowolne kawałki np. plasterki czy kostkę. Piec w 180 stopniach Celsjusz przez ok. 30-35min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Liczę na to, że ten tydzień będzie równie miły co dzisiejszy poranek, ale wszystko zależy od nas samych. Z dnia na dzień, coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, by kochać życie i cieszyć się każdą chwilą, bo nigdy nie wiemy co może się wydarzyć. Nie warto przejmować się błahostkami, ale warto czerpać radość nawet z tych najmniej znaczących rzeczy.Zostałam ponownie nominowana do LB, dziękuję Oli :)Pytania:1. Wygrywasz wycieczkę do dowolnego państwa na świecie. Gdzie byś pojechała i dlaczego? Trudne pytanie, bo często marzę by zwiedzić cały świat. Na pewno byłby to jakiś egzotyczny
kraj - Azja, Afryka, Australia, Ameryka. Chciałabym poznać ich kulturę, zwyczaje oraz kulinarny świat.2. Kim planujesz zostać w przyszłości z zawodu? Nie mam jeszcze wybranego konkretnego zawodu, ale jakiś cel w życiu jest :)3. Gdy gotujesz, panuje u Ciebie w kuchni ład czy chaos? Zazwyczaj staram się utrzymać ład, no chyba, że jest zbyt wiele rzeczy do zrobienia na raz ;)4. Najbardziej ryzykowna sytuacja jaką przeżyłaś lub jakiej byłaś świadkiem? Niestety nie potrafi mi nic przyjść teraz na myśl.5. Uzupełnij zdanie: Dzień bez ... to dzień stracony.
jabłka <3 a odbiegając od tematyki jedzenia - bez uśmiechu też dzień jest stracony :)6. Wysiadł prąd, nie ma gazu, jakie śniadanie przygotujesz? Ostatnio z powodu braku prądu zrobiłam gęsty krem z
serka wiejskiego,
banana oraz
kakao, a do tego świeży
chleb z
masłem orzechowym :)7. Ulubiony dodatek do placków? Trudne pytanie, bo jest ich wiele. Myślę, że owsiane są najlepsze, ale uwielbiam też dodawać do placków
ricottę.8. Danie, które przyrządziłaś i byłaś z niego najbardziej dumna? Nie mam pojęcia, myślę, że jest więcej takich z których byłam kiedyś zadowolona :)9. Najlepsze danie jakie jadłaś w restauracji? To pytanie
daje do myślenia, bo było ich jednak wiele w ciągu tych kilkunastu lat. Może podam przykładowe, które ostatnio bardzo mi smakowało, a była to
ryba pieczona w papierze z warzywami podana z
sosem jogurtowym. Przypominam sobie też smacznego
kurczaka z sosem
pomarańczowym,
ryżem i karmelizowaną
marchewką.10. Dokończ zdanie: Nie zasnę bez... Ciszy i spokoju. Chyba, że jestem już na prawdę bardzo zmęczona - wtedy nic mi nie potrzeba.11. Charakterystyczna cecha Twojego wyglądu?
loki :)