ßßß Cookit - przepis na Najedzona i uśmiechnięta, wybywam. Miłego tygodnia!

Najedzona i uśmiechnięta, wybywam. Miłego tygodnia!

nazwa

Wykonanie

Nowy tydzień zaczynam od owsianki . Zapiekam ją wraz z gruszką . Dziś przybrała smak kakaowy . Poza tym można natrafić na kawałki rozpuszczonej gorzkiej czekolady oraz chrupiących i zdrowych orzechów włoskich . Podaję z s erkiem wiejskim, który pod wpływem jej ciepła staje się ciągnący, co akurat lubię bardzo. Przyjemnie jest rozpoczynać dzień takim śniadaniem.
pieczona kakaowa owsianka z gruszką, gorzką czekoladą oraz orzechami włoskimi podana z serkiem wiejskim
baked cocoa oatmeal with pear, dark chocolate and walnuts, served with cottege cheese
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- łyżka mąki owsianej
- 1/2 szklanki mleka
- kopiasta łyżeczka kakao
- białko jaja
- łyżka syropu klonowego/miodu/itp.
- orzechy włoskie
- czekolada posiekana na mniejsze kawałki
- 1/2 dużej gruszki
Płatki owsiane zalać na noc mlekiem wraz z kakao. Rano wymieszać z mąką, białkiem, syropem, orzechami oraz czekoladą. Przełożyć do naczynia do zapiekania/foremki. Na wierzch ułożyć gruszką, którą uprzednio pokroić w dowolne kawałki np. plasterki czy kostkę. Piec w 180 stopniach Celsjusz przez ok. 30-35min. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Liczę na to, że ten tydzień będzie równie miły co dzisiejszy poranek, ale wszystko zależy od nas samych. Z dnia na dzień, coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, by kochać życie i cieszyć się każdą chwilą, bo nigdy nie wiemy co może się wydarzyć. Nie warto przejmować się błahostkami, ale warto czerpać radość nawet z tych najmniej znaczących rzeczy.
Zostałam ponownie nominowana do LB, dziękuję Oli :)
Pytania:
1. Wygrywasz wycieczkę do dowolnego państwa na świecie. Gdzie byś pojechała i dlaczego? Trudne pytanie, bo często marzę by zwiedzić cały świat. Na pewno byłby to jakiś egzotyczny kraj - Azja, Afryka, Australia, Ameryka. Chciałabym poznać ich kulturę, zwyczaje oraz kulinarny świat.
2. Kim planujesz zostać w przyszłości z zawodu? Nie mam jeszcze wybranego konkretnego zawodu, ale jakiś cel w życiu jest :)
3. Gdy gotujesz, panuje u Ciebie w kuchni ład czy chaos? Zazwyczaj staram się utrzymać ład, no chyba, że jest zbyt wiele rzeczy do zrobienia na raz ;)
4. Najbardziej ryzykowna sytuacja jaką przeżyłaś lub jakiej byłaś świadkiem? Niestety nie potrafi mi nic przyjść teraz na myśl.
5. Uzupełnij zdanie: Dzień bez ... to dzień stracony. jabłka <3 a odbiegając od tematyki jedzenia - bez uśmiechu też dzień jest stracony :)
6. Wysiadł prąd, nie ma gazu, jakie śniadanie przygotujesz? Ostatnio z powodu braku prądu zrobiłam gęsty krem z serka wiejskiego, banana oraz kakao, a do tego świeży chleb z masłem orzechowym :)
7. Ulubiony dodatek do placków? Trudne pytanie, bo jest ich wiele. Myślę, że owsiane są najlepsze, ale uwielbiam też dodawać do placków ricottę.
8. Danie, które przyrządziłaś i byłaś z niego najbardziej dumna? Nie mam pojęcia, myślę, że jest więcej takich z których byłam kiedyś zadowolona :)
9. Najlepsze danie jakie jadłaś w restauracji? To pytanie daje do myślenia, bo było ich jednak wiele w ciągu tych kilkunastu lat. Może podam przykładowe, które ostatnio bardzo mi smakowało, a była to ryba pieczona w papierze z warzywami podana z sosem jogurtowym. Przypominam sobie też smacznego kurczaka z sosem pomarańczowym, ryżem i karmelizowaną marchewką.
10. Dokończ zdanie: Nie zasnę bez... Ciszy i spokoju. Chyba, że jestem już na prawdę bardzo zmęczona - wtedy nic mi nie potrzeba.
11. Charakterystyczna cecha Twojego wyglądu? loki :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/04/653-pieke-sniadanie-z-gruszka-i.html