ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Rozkoszny, sprawia podniebieniu niesamowitą rozkosz. C złowiek chce jeszcze i jeszcze. Kremowy, o delikatnej, puszystej strukturze, obłędnie czekoladowy. Zawsze miałam słabość do musu czekoladowego. Będąc ostatnim razem w Paryżu moja przyjaciółka poczęstowała mnie swoim musem, był niesamowity. Zrobiła go według przepisu Pierre Hermé.
Składniki na 4 osoby :
200 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70 %)
80 ml pełnotłustego mleka
4 białka z dużych jajek
1 żółtko z dużego jajek
Przygotowanie:
Ubijamy białka ze szczyptą soli i wkładamy do lodówki.Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miseczki, następnie wstawiamy na gorącą kąpiel wodną. Cały czas mieszamy aż do momentu rozpuszczenia. Kąpiel wodna to nic innego jak garnek w garnku z wrzątkiem. Dzięki temu czekolada ładnie i równomiernie topi się, ale nie przypala. W międzyczasie w garnku zagotowujemy mleko. Zalewamy czekoladę gorącym mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką, aby masa się połączyła i schłodziła (do ok. 40 stopni C). Następnie dodajemy żółtko cały czas mieszając aż wszystko połączy się w całość. Kiedy jest już wymieszane dodajemy ok. 1/3 masy białkowej i szybko mieszamy trzepaczką. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy resztę białek, tym razem mieszając delikatnie. Ponoć sekretem puszystego musu jest dzielenie tych białek, które najpierw się miesza powoli a później szybko. Mus przekładamy do małych naczynek, w których będzie podawany lub pozostawiamy w dużym naczyniu i chłodzimy w lodówce przez 3-4 godziny.
Grzechu warte:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2012/11/mus-czekoladowy.html