Wykonanie
Pomysł na śniadanie jak zwykle przyszedł mi niespodziewanie. Zaspokajam, więc dziś swoją ochotę na placuszki z nutą
kokosu. Z udziałem
mąki gryczanej, jak i kokosowej, więc tak wyszło, że w wersji bezglutenowej. Na lekkiej, kremowej
ricotcie oraz jeszcze wraz z nią podane. Dodając witamin, smaku i koloru - mus
jabłko -
mango oraz
truskawka . Nie brak też ulubionych
nerkowców . Pozytywnie nastraja mnie dziś to śniadanie :)


kokosowe placuszki gryczane z
ricottą podane z musem z
jabłek i
mango oraz
truskawkowym,
ricottą i
nerkowcamicoconut buckwheat pancakes with
ricotta served with apple-
mango and strawberry mousse,
ricotta and cashew nuts

Składniki:- 1/2 szklanki
mąki (2:1 gryczana pełnoziarnista i kokosowa)-
jajko- ok. 65g
ricotty- szczypta
sody oczyszczonej lub
proszku do pieczenia- łyżeczka
syropu z agawy/klonowego/miodu/itp.- opcjonalnie trochę
mleka, gdyby ciasto było zbyt gęsteWszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać/zmiksować. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wysmarowanej
olejem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Mam też jeszcze jeden przepis dzisiaj. Jest to pasta kanapkowa . Wegańska, bardzo smaczna oraz zdrowa. Świetny pomysł, by trochę odmienić swoje szkolne kanapki czy też lunch do pracy. Drugie śniadania też nie muszą być nudne ;)

słonecznikowa pasta kanapkowa z
bazylią i
suszonymi pomidoramisunflower sandwich paste with basil and dried tomatoesSkładniki:- 3/4 szklanki
słonecznika łuskanego- mały ząbek
czosnku- ok.4-5
suszonych pomidorów- ok. szklanki liści
bazyli-
pieprz,
sól morska- odrobina
soku z cytrynySłonecznik zalać na noc
wodą. Rano przepłukać i przełożyć do blendera. Dodać namoczone w gorącej wodzie
pomidory (jeśli są z
oleju tę czynność pominąć), do tego ok. 3-4 łyżek
wody (użyłam tej z
pomidorów),
bazylia,
czosnek i
przyprawy. Całość dokładnie zmiksować i gotowe. Przechowywać w lodówce, myślę, że do ok.3-4 dni. Smacznego!inspiracja zaczerpnięta z paru blogówMiłego dnia! :)