Wykonanie
Na mojej tradycyjnej Wigilii nie było nigdy pierogów. W naszym regionie pierogi nie są jedną z 12 potraw. Sama osobiście dopiero w zeszłym roku wprowadziłam pierogi na nasz stół wigilijny.Jednakże pierogi, jako danie wigilijne, pojawiają się na stołach w 'ciężkich' wersjach, okraszone tłuszczykiem,
boczkiem czy podsmażaną
cebulką.Moja wersja pierogów jest zdrowszą alternatywą dla pierogów z
serem, trochę w innym klimacie
smakowym niż nasze tradycyjne, ale równie smaczne, nawet dla najwybredniejszych pierogożerców :)A jakie dania królują na waszych stołach wigilijnych?SKŁADNIKICIASTO400 g
mąki orkiszowej1 szklanka ciepłej
wody1
jajkoszczypta
soli morskiejFARSZ350 g
sera ricottaok 15 szt.
suszonych pomidorówkilka listków świeżej
bazylii1 łyżeczka posiekanego kandyzowanego
imbirusólpieprzPRZEPIS
Mąkę przesiewamy do miski, dodając
wodę energicznie mieszamy, żeby dobrze połączyć oba składniki. Następnie dodajemy
jajko i szczyptę
soli - wyrabiamy ciasto ręcznie do uzyskanie jednolitej konsystencji. Odstawiamy, żeby ciast odpoczęło.Do miski przekładamy
ser ricotta, pokrojone drobno
suszone pomidory (odsączone z zalewy), posiekaną
bazylię,
imbir,
sól i
pieprz - mieszamy wszystko razem.Ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki.Na każdy krążek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.Pierogi wrzucamy partiami do wrzątku i gotujemy, aż wypłyną.Gotowe pierogi podajemy z niewielką ilością
masła i odrobiną gruboziarnistej
soli morskiej.