ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe pierogi z suszonymi pomidorami i ricottą

Orkiszowe pierogi z suszonymi pomidorami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Na mojej tradycyjnej Wigilii nie było nigdy pierogów. W naszym regionie pierogi nie są jedną z 12 potraw. Sama osobiście dopiero w zeszłym roku wprowadziłam pierogi na nasz stół wigilijny.
Jednakże pierogi, jako danie wigilijne, pojawiają się na stołach w 'ciężkich' wersjach, okraszone tłuszczykiem, boczkiem czy podsmażaną cebulką.
Moja wersja pierogów jest zdrowszą alternatywą dla pierogów z serem, trochę w innym klimacie smakowym niż nasze tradycyjne, ale równie smaczne, nawet dla najwybredniejszych pierogożerców :)
A jakie dania królują na waszych stołach wigilijnych?
SKŁADNIKI
CIASTO
400 g mąki orkiszowej
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
szczypta soli morskiej
FARSZ
350 g sera ricotta
ok 15 szt. suszonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka posiekanego kandyzowanego imbiru
sól
pieprz
PRZEPIS
Mąkę przesiewamy do miski, dodając wodę energicznie mieszamy, żeby dobrze połączyć oba składniki. Następnie dodajemy jajko i szczyptę soli - wyrabiamy ciasto ręcznie do uzyskanie jednolitej konsystencji. Odstawiamy, żeby ciast odpoczęło.
Do miski przekładamy ser ricotta, pokrojone drobno suszone pomidory (odsączone z zalewy), posiekaną bazylię, imbir, sól i pieprz - mieszamy wszystko razem.
Ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki.
Na każdy krążek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy partiami do wrzątku i gotujemy, aż wypłyną.
Gotowe pierogi podajemy z niewielką ilością masła i odrobiną gruboziarnistej soli morskiej.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/12/orkiszowe-pierogi-z-suszonymi.html