ßßß
Kolejna pyszna rzecz, w której zakochałam się w Stanach, czyli Pancakes’y :) Pancakes’y to małe i delikatne naleśniki, podawane zwykle z syropem klonowym, czasami z borówkami dodanymi do ciasta. Podczas mojego pobytu w USA były stałym gwoździem naszego menu, a przed wyjazdem na naleśniki patrzeć nie umiałam. W Stanach wszyscy robią gotowe naleśniki z proszku, do którego dodaje się jajka i mleko, ale po przyjeździe do kraju, gdy proszek się skończył wymyśliłam ten przepis, który gorąco polecam :)Pancakes:3 jajka2 ½ szklanki mąki1 ½ szklanki mleka½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodyDodatkowo:Syrop (klonowy lub z mniszka lekarskiego)OwoceJajka rozbić trzepaczka, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowe ciasto ma dość gęstą konsystencję.
Pancakes’y pieczemy bez tłuszczu (gdyż ciasto jest bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki.
Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym, ale podawane z serkiem waniliowym, owocami, czy czekoladą smakują również wyśmiewicie :)
R E K L A M A