ßßß
Do zrobienia marchewkowych pancakes zainspirowała mnie koleżanka Iga, która obecnie studiuje, w Krakowie, a jak wiadomo studenci potrzebują czegoś na szybko :) Jeśli chodzi o smak marchewki, to podobnie jak w cieście marchewkowym, jest on praktycznie niewyczuwalny, ale za to mamy placuszki z witaminą A :)Składniki:1 szklanka mleka1 jajko2 szklanki mąki1 szklanka marchewki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyDodatkowo:Syrop klonowy, syrop z mniszka lub miódowoceEw. śladowe ilości olejuMarchewkę trzemy bardzo drobno na tarce lub miksujemy w blenderze na papkę. Następnie wszystkie składniki, czyli marchewkę, mleko, jajko, mąkę, proszek do pieczeni i sodę, mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa.
Pancakes pieczemy na teflonowej patelni bez tłuszczu lub jeśli mamy patelnie, do której lubi przywierać, to smarujemy ją co pewien czas niewielką ilością oleju.Upieczone pancakes podajemy z syropem, miodem i owockami :)
R E K L A M A