ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki1,5 szklanki mlekapół łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru1 jajkoszczypta soliolej lub oliwa do smażenia (użyłam oleju ryżowego)sos:1,5 szklanki porzeczek (lub innych owoców, mogą być mrożone)2 łyżki miodu3 łyżki syropu klonowegoWykonanie:Połącz suche składniki: mąkę, sodę, proszek, sól i cukier. Lekko wymieszaj. Dodaj mleko i jajko. Mieszaj przez chwilę aż do połączenia się składników. Piecz na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą lub olejem. Gdy zaczną "bąbelkować" przewróć na drugą stronę. Minuta z każdej strony powinna im wystarczyć.Sos:Owoce wrzuć do garnka dodaj miód i syrop. Jeżeli nie masz syropu klonowego dodaj 3 łyżki miodu. Poczekaj aż sos zacznie się gotować mieszając od czasu do czasu. Gotuj go przez ok 3 minuty. Przelej do dzbanuszka i podawaj z plackami.Smacznego!