Wykonanie

Placki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością, nie ma znaczenia czy są ziemniaczane czy z
cukinii..., byleby to były placki. Dzisiaj wersja pysznych placków z
cukinii z dodatkiem
kurkumy,
curry i świeżych
ziół, kolejny pyszny pomysł na obiad. I co najważniejsze dzieci zajadają je ze smakiem, nawet gdy są pełne
ziół, po prostu placki już tak mają, że można w nich przemycić wszystko... Znalezione tutaj, moje wersja była co prawda bez
marchewki, bo jakoś mi ona umknęła, ale nadrobię z
marchewką w najbliższym czasie, bo oczywiście będą jeszcze nie raz... ;-)Składniki:- 2 średnie
cukinie (ok.600-700g łącznie)- 2-3
jajka- 2-3 czubate łyżki
mąki kukurydzianej- 1
cebula obrana i drobno posiekana- 4 ząbki
czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę- 1
marchewka obrana (u mnie wersja bez
marchewki...)- 1 łyżka
masła klarowanego-
sól i świeżo mielony
pieprz- szczypta
ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać do
kurkumy chili lub
paprykę)- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1/2 łyżeczki
curry- drobno posiekany pęczek
natki pietruszki i
kolendry (musi być dużo
ziół)-
olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia lub innyDodatkowo:- gęsty
jogurt naturalny (u mnie bałkański) z odrobiną
soli himalajskiej.Można także dodać
sok z cytryny, posiekane listki
mięty i odrobinę
oliwy z oliwekCebulę drobno posiekać i zeszklić na
maśle klarowanym. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Cukinie umyć, odciąć końcówki, zetrzeć je tarce o grubych oczkach, dodać także drobno startą
marchewkę (mnie to umknęło), lekko posolić, wymieszać i odstawić na ok.10 minut.Następnie odcisnąć lekko nadmiar płynów, dodać pozostałe składniki i wymieszać.



Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę
mąki kukurydzianej, moje były ok.Smażyć na rozgrzanym
oleju po kilka minut z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Można odsączyć na ręczniku kuchennym, u mnie nie było takiej potrzeby.Pyszne podawane z
naturalnym jogurtem.




Smacznego ;-)