Wykonanie
Ciasto zaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem
kiwi i
szpinaku. Do tego
banan i
gruszka. Smak podkręca
limonka i
galaretka z
trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające.


Ciasto:3
jajka3/4 szklanki
cukru1,5 szklanki
mąki1 szklanka
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia120 g nadzienia
kiwi lub
konfitury o smaku
kiwi50 g
szpinaku babyNasączenie:100 ml
wodySok z 1
limonkiKrem budyniowy:300 ml
mleka4 łyżki
cukru10 g
cukru waniliowego2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
żółtko150 g
margarynyDodatkowo:1
gruszka1
banan1
galaretka o smaku
limonki i
trawy cytrynowej1 , 5 szklanki wrzątku
Cukier puder do posypania
Mięta i
limonka do dekoracji

Ciasto:
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę oraz
proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.
Olej blendujemy z umytym,
świeżym szpinakiem baby. Do
jajek stopniowo dosypujemy
mąkę, strużką wlewamy
olej ze
szpinakiem i po łyżce nadzienia
kiwi. Gotową gładką masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.Krem:W garnku gotujemy połowę
mleka,
cukier i
cukier waniliowy. W reszcie dokładnie mieszamy
mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz
żółtko. Gdy
mleko wrze, przelewamy masę z
żółtkiem i energicznie mieszamy . Masa musi
mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu kożucha. Po wystudzeniu ucieramy z
margaryną na gładki krem.
Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu.
Gruszkę oraz
banana osobno pokroić w kosteczkę. Poncz przygotować z
soku z limonki i
wody.Złożenie ciasta:W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy
wodą z
limonką. Układamy pokrojoną
gruszkę i zalewamy połową
galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny blat ciasta, nasączamy. Układamy pokrojonego
banana i zalewamy resztą
galaretki. Odstawiamy do stężenia. Na wierzchu wylewamy krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Posypujemy
cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
