Wykonanie
Mocno doprawiony
kurczaka z posmakiem
cytryny schowany w naleśnikach z dodatkiem
szpinaku. Połączenie smaków rewelacyjne!
Kurczak rewelacyjnie komponuje się z ekologicznym
makaronem z gryki, który otrzymałam od Firmy Fabijańscy. Smak dopełniają
przyprawy z Firmy Skworcu i Piątnica!


Naleśniki:1 szklanka
mąki pszennej300 ml
mleka1
jajko0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
masła100 g
szpinakuFarsz:500 g
filetu z piersi kurczaka4 łyżki
oleju z
cytryną i
bazylią2 ząbki
czosnku1 łyżka pikantnej
przyprawy do kurczaka Skworcu (tu kupisz)1 łyżeczka liścia
lubczyku Piątnica (tu kupisz)
SólPieprz1
kalarepa1
cebula1
por10
pieczarek100 g
makaronu gryczanego FABIJAŃSCY (klik)
Szpinak dusimy na 1 łyżce
masła.
Mleko,
sól,
mąkę i
jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze
szpinakiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w
oleju z
cytryną i
bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku oraz pikantnej
przyprawie do
kurczaka.
Cebulę i
por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy
kurczaka.
Pieczarki kroimy w pół plastry,
kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do
mięsa, doprawiamy
solą,
pieprzem i liściem
lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości.
Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie. Musimy pamiętać, że pełnoziarniste
makarony gotujemy znacznie krócej.
Makaron mieszamy z
kurczakiem.Przygotowanym farszem napełniamy naleśniki, tworząc sakiewkę. Możemy je spiąć wykałaczkami lub związać
szczypiorkiem lub
koperkiem.


