ßßß
Składniki:(blacha 35x25 cm)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży250 ml letniego mleka160 g masła1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukrupolewa:2 jajka200 ml śmietany kremówki (38%)100 g serka kremowego1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazyliidodatkowo:420 g pomidorków koktajlowychMąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 1/3 mleka. Ostawić na 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Po tym czasie dodać resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, do podwojenia objętości.Blachę wysmarować masłem i wyłożyżyć rozwałkowanym ciastem, formując krawędź. Odstawić na 15 minut do napuszenia.Pomidorki umyć i pokroić na połowy. Ułożyć na cieście skórką do dołu, delikatnie dociskając.Jajka roztrzepać. Dodać serek i kremówkę, wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Wsypać przyprawy, połączyć.Wylać masę jajeczno-śmietanową na ciasto.Piec 45-55 minut w 180 st. C.Gdyby ciasto się zbyt szybko rumieniło, można wierzch przykryć folią aluminiową.Podawać ciepłe.Smacznego!Cały czas ambitnie szukam nowego mieszkania, ale póki co jestem w polu . Jak już znajdę ciekawą opcję, w ostatniej chwili coś okazuje się nie tak. A to mikro łazienka, a to zbyt mała kuchnia, potem znów łazienka - nie dość że mała, to obskurna. A jak nie mieszkanie, to właściciel - jeden nie chce psa, drugi twierdzi, że dwoje młodych ludzi (o Szanownym Bracie nie zdążyłam nawet wspomnieć, bo mi przerwał) to za dużo do 130metrowego mieszkania (swoją drogą, ciekawe, kto w końcu tam zamieszka). Ale nie poddaję się, szukam nowych ogłoszeń i głęboko wierzę, że gdzieś czeka nasze mieszkanie idealne. Trzymajcie kciuki, żeby udało mi się je odszukać.