Wykonanie
Kiedy dom się porządnie nagrzał od piekarnika i przyleciały motyle od razu poczułam się, jakby przyszła wiosna ;-). Pomysł na bułeczki powstał, gdy ktoś poprosił o przepis na drożdżówki z
chałwowym nadzieniem w "Koncercie Życzeń". I choć upłynęło sporo czasu, wiedziałam, że kiedyś je upiekę, bo sam pomysł był rewelacyjny. Wbrew pozorom nie są zbyt słodkie. Z
ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, szybko rośnie i jest bardzo smaczne. Do kogo w tym tygodniu zawitają motyle...?Składniki na około 13 drożdżówek:500 g
mąki pszennej15 g suchych
drożdży lub 30 g świeżych
drożdży1/4 szklanki i 2 łyżki
cukru2
jajka250 ml
mlekapół łyżeczki
soli70 g
masła, miękkiego
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na około 13 części, mniej więcej 73 gramowych. Uformować z nich kulki.
Każdą kulkę rozwałkować, posmarować 1 pełną łyżką nadzienia (przepis poniżej). Zwinąć jak naleśnika.
Następnie obydwa końce podłożyć pod spód, naciąć.
Ciasto wywinąć na boki by powstał kształt motylka.
Motylki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Nadzienie
chałwowe:250 - 300 g
chałwy, np. sezamowej1
jajko1 łyżka
śmietany kremówki 30%Chałwę rozgnieść widelcem, wymieszać z kremówką i roztrzepanym
jajkiem.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, uformować kulki i dalej postępować wg przepisu.Smacznego :-).