Wykonanie
Drożdżowe z
chałwą chodziło za mną od dawna. Miałam robić w klasycznej formie
chałki lub wieńca takiego jak tutaj (klik), ale ostatecznie padło na przepis jakiś czas temu znaleziony na blogu Moje wypieki .Cudownie mięciuteńkie, nie za słodkie z delikatnym smaczkiem
chałwy. Smakowały nam tak bardzo, że zniknęły jeszcze ciepłe.... Ledwo uchowałam dwie na wieczór ;) Polecam :)Składniki:500g
mąki pszennej40g świeżych
drożdży lub 20g instant1/4 szkl + 2 łyżki
cukru2
jajka250ml letniego
mleka1/2 łyżeczki
soli70g rozpuszczonego
masłaSkładniki na nadzienie:300g
chałwy waniliowej1
jajko1-2 łyżki słodkiej
śmietanki lub
mlekaponadto:roztrzepane
jajko do posmarowaniaWszystkie składniki nadzienia rozgnieść widelcem w miseczcewykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i zalać odrobinką
mleka. Odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na koniec dodając rozpuszczone
masło. Z ciasta ulepić kulę i odstawić do naoliwionej miski na ok godzinę do podwojenia objętości (miskę przykryć folią lub ściereczką).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószona
mąką stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na 13 części i ulepić z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na grubość ok 1/2 cm i posmarować łyżką nadzienia. Placuszek ciasta zrolować a następnie podwinąć jego końce pod spód.
Ostrym nożem zrobić nacięcia wzdłuż na końcach pozostawiając tylko nieprzecięty środek na dł ok 2-3cm Nacięte końce wywinąć do góry formując coś na kształt motyla. Układać po 6-7 szt na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 20 minut. (gdyby zbytnio się rumieniły przykryć pod koniec pieczenia folią. Studzić na kratce.wykonanie thermomix:Do naczynia wsypać
mąkę, rozkruszyć na wierzch
drożdże, zasypać
cukrem i wlać odrobinę
mleka. Odczekać 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto - obr.interwał/3 min.Z ciasta ulepić kulę i odstawić do naoliwionej miski na ok godzinę do podwojenia objętości (miskę przykryć folią lub ściereczką).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószona
mąką stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na 13 części i ulepić z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na grubość ok 1/2 cm i posmarować łyżką nadzienia. Placuszek ciasta zrolować a następnie podwinąć jego końce pod spód.
Ostrym nożem zrobić nacięcia wzdłuż na końcach pozostawiając tylko nieprzecięty środek na dł ok 2-3cm Nacięte końce wywinąć do góry formując coś na kształt motyla. Układać po 6-7 szt na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 20 minut. (gdyby zbytnio się rumieniły przykryć pod koniec pieczenia folią. Studzić na kratce.Smacznego :)