ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe motylki z chałwą

Drożdżowe motylki z chałwą

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe z chałwą chodziło za mną od dawna. Miałam robić w klasycznej formie chałki lub wieńca takiego jak tutaj (klik), ale ostatecznie padło na przepis jakiś czas temu znaleziony na blogu Moje wypieki .
Cudownie mięciuteńkie, nie za słodkie z delikatnym smaczkiem chałwy. Smakowały nam tak bardzo, że zniknęły jeszcze ciepłe.... Ledwo uchowałam dwie na wieczór ;) Polecam :)
Składniki:
500g mąki pszennej
40g świeżych drożdży lub 20g instant
1/4 szkl + 2 łyżki cukru
2 jajka
250ml letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
70g rozpuszczonego masła
Składniki na nadzienie:
300g chałwy waniliowej
1 jajko
1-2 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka
ponadto:
roztrzepane jajko do posmarowania
Wszystkie składniki nadzienia rozgnieść widelcem w miseczce
wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać odrobinką mleka. Odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na koniec dodając rozpuszczone masło. Z ciasta ulepić kulę i odstawić do naoliwionej miski na ok godzinę do podwojenia objętości (miskę przykryć folią lub ściereczką).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószona mąką stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na 13 części i ulepić z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na grubość ok 1/2 cm i posmarować łyżką nadzienia. Placuszek ciasta zrolować a następnie podwinąć jego końce pod spód. Ostrym nożem zrobić nacięcia wzdłuż na końcach pozostawiając tylko nieprzecięty środek na dł ok 2-3cm Nacięte końce wywinąć do góry formując coś na kształt motyla. Układać po 6-7 szt na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 20 minut. (gdyby zbytnio się rumieniły przykryć pod koniec pieczenia folią. Studzić na kratce.
wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać mąkę, rozkruszyć na wierzch drożdże, zasypać cukrem i wlać odrobinę mleka. Odczekać 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto - obr.interwał/3 min.
Z ciasta ulepić kulę i odstawić do naoliwionej miski na ok godzinę do podwojenia objętości (miskę przykryć folią lub ściereczką).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószona mąką stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na 13 części i ulepić z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na grubość ok 1/2 cm i posmarować łyżką nadzienia. Placuszek ciasta zrolować a następnie podwinąć jego końce pod spód. Ostrym nożem zrobić nacięcia wzdłuż na końcach pozostawiając tylko nieprzecięty środek na dł ok 2-3cm Nacięte końce wywinąć do góry formując coś na kształt motyla. Układać po 6-7 szt na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 20 minut. (gdyby zbytnio się rumieniły przykryć pod koniec pieczenia folią. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/04/drozdzowe-motylki-z-chawa.html