Wykonanie
Moje urodziny wypadają kilka dni przed walentynkami. Dlatego staram się połączyć walentynki z urodzinami i tak powstał tort walentynkowy
serce :)Składniki
Biszkopt czekoladowy6 jaj1 szklanka
cukru kryształu1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennej2-3 łyżeczki
kakaoRolada10 dag
mąki krupczatki lub tortowej15 dag
cukru pudru5
żółtek7
białek1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
octu (pół na pół z
wodą)Masa wiśniowa150 ml kompotu z
wiśni (lub
syropu po wiśniach z puszki)2 budynie1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii50 ml
likieru wiśniowego700 g
wiśni świeżych, zamrożonych
Bita śmietana1 l
śmietany kremówki (30%) na przełożenie ibienie1 szkl
cukru pudru4
smietan fixponcz
wiśniowyrurki
czekoladowerurki zwykłe
truskawkiwiśnie kandyzowane.serduszka
czekoladoweBISZKOPT CIEMNY
Białka ubić na sztywno, dodac
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia, na końcu
kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 o C ok. 30-40 min.Rolada
Żółtka utrzeć z
cukrem dodając
ocet. Na
żółtka wyłożyć ubitą pianę z
białek i lekko wymieszać. Następnie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać.Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopniKiedy wystygnie wyciąć formą z
serca serce następnie posmarować kremem i zalać gęstą
galaretką.Masa wiśniowaWszystko dobrze wymieszać (oprócz
wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak
kisiel). Na sam koniec dodać
wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.Bit
śmietanaUbić
śmietanę podać
cukier puder zmieszany ze
śmietan fixem i
sok z cytrynyWykonanie
tortu:Przekroić
biszkopt na trzy krążki.Pierwszy nasączyć ponczem
wiśniowym wylać na niego masę
wiśniową i wyłożyć
bitą śmietanę. Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem ,
bita śmietana, kolejny krążek
bita śmietana lekko przyciskając. Na środek położyć
serce na nim ułożyć pokrojone
truskawki zalać
galaretką bardzo gęstą. Boki
tortu na przemian ozdobić rurkami zwykłymi i czekoladowymi.Smacznego :)