ßßß Cookit - przepis na Tort walentynkowe serce

Tort walentynkowe serce

nazwa

Wykonanie

Moje urodziny wypadają kilka dni przed walentynkami. Dlatego staram się połączyć walentynki z urodzinami i tak powstał tort walentynkowy serce :)
Składniki
Biszkopt czekoladowy
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
Rolada
10 dag mąki krupczatki lub tortowej
15 dag cukru pudru
5 żółtek
7 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu (pół na pół z wodą)
Masa wiśniowa
150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
2 budynie
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml likieru wiśniowego
700 g wiśni świeżych, zamrożonych
Bita śmietana
1 l śmietany kremówki (30%) na przełożenie ibienie
1 szkl cukru pudru
4 smietan fix
poncz wiśniowy
rurki czekoladowe
rurki zwykłe
truskawki
wiśnie kandyzowane.
serduszka czekoladowe
BISZKOPT CIEMNY
Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 o C ok. 30-40 min.
Rolada
Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni
Kiedy wystygnie wyciąć formą z serca serce następnie posmarować kremem i zalać gęstą galaretką.
Masa wiśniowa
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
Bit śmietana
Ubić śmietanę podać cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i sok z cytryny
Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na trzy krążki.
Pierwszy nasączyć ponczem wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę. Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem , bita śmietana, kolejny krążek bita śmietana lekko przyciskając. Na środek położyć serce na nim ułożyć pokrojone truskawki zalać galaretką bardzo gęstą. Boki tortu na przemian ozdobić rurkami zwykłymi i czekoladowymi.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/02/tort-walentynkowe-serce.html