Wykonanie
Przygotowując rożnego rodzaju na różnego rodzaju uroczystości mamy nadzieję ze nasze dzieło będzie smakowało gościom.Pewniakiem na każdej uroczystości zawsze jest tort, który nie ma w sobie równych.Trudno jest się oprzeć, pokusie zjedzenia
czekoladowego tortu,z masą wiśniowa,
wiśniówką i
bitą śmietaną. Dla mnie jest to idealne połączenie"niebo w gębie"Jest to jeden z moich ulubionych
tortów, który przygotowałam na urodziny.Goście byli zachwyceni,smakiem wyglądem,był pyszny:) Jedyną wadą było szybkie zniknięcie ze stołu :)Składniki:
Biszkopt czekoladowy:6 jaj1 szklanka
cukru kryształu1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennej2-3 łyżeczki
kakaoMasa wiśniowa150ml kompotu z
wiśni nadwiślanka1
budyń śmietankowy1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii50ml
likieru wiśniowego350g
wiśni świeżych lub mrożonychMasa śmietanowa:700ml
śmietany kremówki (30%)250g
sera mascarponeOk 3-4 łyżki
cukru pudru (lub więcej do smaku)4
smietan fixponcz
wiśniowyGlacage
czekoladowe180g
wody300g
cukru250g glukozy100g
kakao200g
śmietany 34%25g
żelatynyDekoracjeDekoracje
czekoladowePerełki złote
Wiśnie kandyzowane.
Wykonanie:
BiszkoptBiałka ubijamy na sztywno,dodajemy
cukier i
żółtka, delikatnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 30-40 minut.Masa wiśniowa.Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze wymieszać (oprócz
wiśni),zagotowujemy dodajemy
budyń i mieszamy do zgęstnienia(konsystencja
kisielu)Na sam koniec dodajemy
wiśnie, mieszamy delikatnie.Masa śmietanowa.Mocno schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder zmieszany ze
śmietan fixem i małymi porcjami
ser mascarpone.glacage czekoladowe_ przepis pochodzi z warsztatów
czekoladowych Piotra ChylareckiegoNamoczyć
żelatynę w 90g
wody.Przesiać
kakao.Zagotować
wodę,
śmietanę i 90g
wody dodać
syrop glukozowy,
kakao.Do ciepłej masy podać namoczoną i rozpuszczoną
żelatynę,dobrze wymieszać,przesiać.Schłodzić 24h przez użyciem.Przed użyciem rozpuścić w mikrofali lub kąpieli
wodnej do 30 stopni C
Wykonanie
tortu:Przekroić
biszkopt na trzy krążki. Pierwszy nasączyć ponczem
wiśniowym wylać na niego masę
wiśniową i wyłożyć
bitą śmietanę.Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem,
bita śmietana, kolejny krążek
bita śmietana lekko przyciskając Tort obłożyć cienką warstwą kremu wstawić do schłodzenia do lodówki. Na tort oblewamy glasage
czekoladowym, robimy dekoracje według uznania.Smacznego