ßßß
Przygotowując rożnego rodzaju na różnego rodzaju uroczystości mamy nadzieję ze nasze dzieło będzie smakowało gościom.Pewniakiem na każdej uroczystości zawsze jest tort, który nie ma w sobie równych.Trudno jest się oprzeć, pokusie zjedzenia czekoladowego tortu,z masą wiśniowa,wiśniówką i bitą śmietaną. Dla mnie jest to idealne połączenie"niebo w gębie"Jest to jeden z moich ulubionych tortów, który przygotowałam na urodziny.Goście byli zachwyceni,smakiem wyglądem,był pyszny:) Jedyną wadą było szybkie zniknięcie ze stołu :)Składniki:Biszkopt czekoladowy:6 jaj1 szklanka cukru kryształu1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mąki pszennej2-3 łyżeczki kakaoMasa wiśniowa150ml kompotu z wiśni nadwiślanka1 budyń śmietankowy1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50ml likieru wiśniowego350g wiśni świeżych lub mrożonychMasa śmietanowa:700ml śmietany kremówki (30%)250g sera mascarponeOk 3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)4 smietan fixponcz wiśniowyGlacage czekoladowe180g wody300g cukru250g glukozy100g kakao200g śmietany 34%25g żelatynyDekoracjeDekoracje czekoladowePerełki złoteWiśnie kandyzowane.
Wykonanie:BiszkoptBiałka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka, delikatnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 30-40 minut.Masa wiśniowa.Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze wymieszać (oprócz wiśni),zagotowujemy dodajemy budyń i mieszamy do zgęstnienia(konsystencja kisielu)Na sam koniec dodajemy wiśnie, mieszamy delikatnie.Masa śmietanowa.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser mascarpone.glacage czekoladowe_ przepis pochodzi z warsztatów czekoladowych Piotra ChylareckiegoNamoczyć żelatynę w 90g wody.Przesiać kakao.Zagotować wodę,śmietanę i 90g wody dodać syrop glukozowy,kakao.Do ciepłej masy podać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę,dobrze wymieszać,przesiać.Schłodzić 24h przez użyciem.Przed użyciem rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej do 30 stopni C
Wykonanie tortu:Przekroić biszkopt na trzy krążki. Pierwszy nasączyć ponczem wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę.Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem, bita śmietana, kolejny krążek bita śmietana lekko przyciskając Tort obłożyć cienką warstwą kremu wstawić do schłodzenia do lodówki. Na tort oblewamy glasage czekoladowym, robimy dekoracje według uznania.Smacznego