Wykonanie
Przepis, który mam dla Was dzisiaj zawieruszył się gdzieś w czeluściach mojego komputera. Całkiem niedawno udało mi się go odnaleźć, więc od razu postanowiłam dodać go na bloga. Bardzo lubię przygotowywać to ciasto, ponieważ jest bardzo smaczne i zawsze się udaje. Najczęściej przygotowuję je w formie torcika, w okrągłej formie. Czasem jednak nieco zwiększam proporcje, tak aby wyszła mi większa, prostokątna blaszka. Lekki
kakaowy biszkopt doskonale komponuje się z
owocami i
kakaowym kremem na bazie
śmietanki i
serka mascarpone. Zimą do przygotowania tego deseru używam kompotów, których w mojej spiżarce nigdy nie brakuje. Latem dorzucam do
galaretki świeże
owoce, a kompot zastępuję
sokiem. Do przygotowania tego ciasta można wykorzystać także inne
owoce np.
truskawki lub
porzeczki.
Składniki:
biszkopt:5 jaj5 stołowych łyżek
cukru⅔ szklanki
mąki pszennej tortowej1 i ½ stołowej łyżki
mąki ziemniaczanej2 stołowe łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniagalaretka:słoik kompotu
wiśniowego o pojemności 500 mlopakowanie
galaretki wiśniowejkrem
kakaowy:250 gramów
śmietany kremówki125 g
serka mascarpone3 stołowe łyżki
kakao3 stołowe łyżki
cukru pudru1 płaska stołowa łyżka
żelatyny + ⅓ filiżanki gorącej
wodydekoracja:wiórki
czekoladowe i
kakaoPrzygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka oraz
cukier wciąż ubijając. Następnie dosypujemy
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
kakao oraz
proszek do pieczenia (wszystko przesiane przez sito). Delikatnie mieszamy. Wylewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do tzw. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.
galaretka:Kompot wraz z wydrylowanymi
wiśniami zagotowujemy. Do wrzącego płynu dodajemy
galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Zimną i tężejącą
galaretkę wylewamy na upieczony wcześniej
biszkopt. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.krem:Kremówkę ubijamy na półsztywno z dodatkiem
cukru pudru. Następnie dodajemy do niej
mascarpone oraz
kakao. Miksujemy do połączenia składników.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wystudzamy. Gdy jest jeszcze lekko ciepła dodajemy do niej stopniowo kilka łyżek ubitej
śmietany, energicznie mieszamy, a następnie dodajemy do pozostałej części masy (wskazówki jak ubijać
śmietanę: tutaj). Całość dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy krem na stężałą już
galaretkę. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na 2-3 h. Przed podaniem dekorujemy wiórkami
czekolady i oprószamy odrobiną
kakao.Smacznego!