ßßß
Składniki:biszkopt:5 jaj5 stołowych łyżek cukru⅔ szklanki mąki pszennej tortowej1 i ½ stołowej łyżki mąki ziemniaczanej2 stołowe łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniagalaretka:słoik kompotu wiśniowego o pojemności 500 mlopakowanie galaretki wiśniowejkrem kakaowy:250 gramów śmietany kremówki125 g serka mascarpone3 stołowe łyżki kakao3 stołowe łyżki cukru pudru1 płaska stołowa łyżka żelatyny + ⅓ filiżanki gorącej wodydekoracja:wiórki czekoladowe i kakaoPrzygotowanie:biszkopt:Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka oraz cukier wciąż ubijając. Następnie dosypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia (wszystko przesiane przez sito). Delikatnie mieszamy. Wylewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do tzw. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.galaretka:Kompot wraz z wydrylowanymi wiśniami zagotowujemy. Do wrzącego płynu dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Zimną i tężejącą galaretkę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.krem:Kremówkę ubijamy na półsztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy do niej mascarpone oraz kakao. Miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wystudzamy. Gdy jest jeszcze lekko ciepła dodajemy do niej stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany, energicznie mieszamy, a następnie dodajemy do pozostałej części masy (wskazówki jak ubijać śmietanę: tutaj). Całość dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy krem na stężałą już galaretkę. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na 2-3 h. Przed podaniem dekorujemy wiórkami czekolady i oprószamy odrobiną kakao.Smacznego!