ßßß Cookit - przepis na Kopiec kreta

Kopiec kreta

nazwa

Wykonanie

Wiosna wiosna ach to Ty ;) idzie pełną parą. Przy ostatnich wiosennych porządkach w ogrodzie spotkaliśmy kopiec kreta, sami zobaczcie jaki był smaczny...
Składniki na Kopiec kreta:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 2 x po 330 g śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 200 g posiekanej drobno czekolady (mlecznej i deserowej)
- 6 bananów
ciasto:
białka ubić na sztywną pianę, dosypać cukier, ubić
do żółtek wsypać proszek, wymieszać i dodać do piany - ponownie ubić
do masy przesiać obie mąki, kakao, dolać wodę i dokładnie wymieszać
dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto
piec ok. 30 min. w temp. 165 st.
masa:
żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i zostawić aż napęcznieje
śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder
żelatynę rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając - tylko podgrzać, dodać do śmietany, miksować na najniższych obrotach
dodać posiekaną czekoladę, całość wymieszać
kopiec kreta:
ostudzony biszkopt wydrążyć (zostawić ok. 1,5 cm brzegu, na spodzie zostawić cienką warstwę ciasta)
okruszki ciasta zostawić na dekorację w wydrążonym biszkopcie ciasno ułożyć całe banany na banany ułożyć masę i uformować z niej kopiec
całość obsypać pozostałymi okruszkami
schłodzić w lodówce min. 2 godz.
Smacznego.
źródło: Słodka magia od kuchni
Źródło:http://dosismakolyki.blogspot.com/2013/05/kopiec-kreta.html