Wykonanie
Wiosna wiosna ach to Ty ;) idzie pełną parą. Przy ostatnich wiosennych porządkach w ogrodzie spotkaliśmy kopiec kreta, sami zobaczcie jaki był smaczny...
Składniki na Kopiec kreta:- 3
jajka- 1/2 szklanki
cukru- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki ciemnego
kakao- 2 łyżki
mąki pszennej- 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
wody- 2 x po 330 g
śmietanki kremówki- 3 łyżki
cukru pudru- 2 łyżki
żelatyny- 200 g posiekanej drobno
czekolady (
mlecznej i deserowej)- 6
bananówciasto:
białka ubić na sztywną pianę, dosypać
cukier, ubićdo
żółtek wsypać proszek, wymieszać i dodać do piany - ponownie ubićdo masy przesiać obie
mąki,
kakao, dolać
wodę i dokładnie wymieszaćdno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciastopiec ok. 30 min. w temp. 165 st.masa:
żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody i zostawić aż napęcznieje
śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puderżelatynę rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając - tylko podgrzać, dodać do
śmietany, miksować na najniższych obrotachdodać posiekaną
czekoladę, całość wymieszaćkopiec kreta:ostudzony
biszkopt wydrążyć (zostawić ok. 1,5 cm brzegu, na spodzie zostawić cienką warstwę ciasta)okruszki ciasta zostawić na dekorację w wydrążonym
biszkopcie ciasno ułożyć całe
banany na
banany ułożyć masę i uformować z niej kopieccałość obsypać pozostałymi okruszkamischłodzić w lodówce min. 2 godz.
Smacznego.źródło: Słodka
magia od kuchni