Wykonanie
Zawsze zastanawiałam się, jaka jest różnica pomiędzy
tortem Schwarzwaldzkim a Czarnym Lasem. Chyba dochodzę do wniosku, że nie ma żadnej, co więcej, mam
dziwne przeczucie że Schwarz wlaz (jakkolwiek to się pisze po niemiecku) może oznaczać właśnie czarny las, ale jest niepotwierdzona teoria. Zrobiłam uproszczoną wersję mojego wyobrażenia na temat ich obu, podstawą było to cudowne połączenie: ciemny
biszkopt,
bita śmietana i
wiśnie!Tort powstał wczoraj, dla mojego kochanego dziadka na urodziny. 73. Jeszcze raz! Sto lat dziadku! JA jako, że dzisiaj ładna pogoda była, to i tort ładnie się na zdjęciach zaprezentował J .Składniki:750 ml
śmietany kremówki3 saszetki
śmietan fix3 łyżki
cukru100 g
czekolady mlecznej(najlepiej-Milka desserts)1 łyżeczka
masłapaczka mrożonych
wiśnidżem wiśniowywiśniówka (ja użyłam Lubelskiej )Ewentualnie dodatkowa
bita śmietana do dekoracji
biszkopt:· 6
jajek· 11 dag
cukru pudru· 11 dag
mąki· 3 czubate łyżki
kakaoPrzygotowanie:1)Robimy
biszkopt: Oddzielamy
białka od
żółtek2)Do
żółtek dodajemy przesiany
cukier puder ( 100 g) i
kakao3)Ucieramy je aż masa zjaśnieje i stanie się nieco puszysta
4)
Białka ubijamy z resztą
cukru pudru na totalnie sztywną pianę
5)
Białka dodajemy do masy z
żółtek ( nie odwrotnie!) i delikatnie łączymy obie masy6)Dodajemy przesianą
mąkę-delikatnie łączymy7)Przelewamy do formy i pieczemy 30 min w temperaturze 200 * C
8)Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ostygnie (około 20 min)
9)W tym czasie ubijamy
bitą śmietanę z trzema łyżkami
cukru i
śmietan fixem10)Kiedy
biszkopt wystygnie kroimy go na trzy części ( ja zrobiłam to za pomocą cudownego urządzenia-metalowej żyłki)
11)
Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z łyżeczką
masła12)
Biszkopt nasączamy
wiśniówką, następnie smarujemy rozpuszczoną
czekoladą( całą) ,
dżemem wiśniowym, układamy na nim
wiśnie, i przykrywamy
bitą śmietaną, następnie drugi
biszkopt na który nakładamy to samo (bez
czekolady) i na to trzeci
biszkopt13)Jeśli pozostała nam
bita śmietana, możemy przyozdobić tort,możemy też dorobić dodatkową do dekoracji (oczywiście dekoracja leży już całkowicie w waszej kwestii J )P.S. Osobiście nie lubię zbyt słodkich
tortów, więc ten jest raczej wyważony, ale jeśli lubicie bardzo słodkie dodajcie więcej
cukru do
biszkopta i
śmietany.