Wykonanie
To ciasto jest pyszne! Puszysty
czekoladowy biszkopt, a na nim kwaskowy krem na bazie
syropu z
owoców pigwowca oraz musu z
owoców pigwowca .Zainspirowałam się
czekoladowym ciastem z musem
cytrynowym ze strony Moich Wypieków, jednak zastąpiłam
cytrynę pigwowcem. Wersja jesienna, równie pyszna.Składniki na tortownicę o średnicy 21-22 cm:
Czekoladowy biszkopt:4
jajka (
żółtka i
białka oddzielnie), w temp. pokojowej150 g
cukru pudru, przesianego45 g
kakao, przesianegoDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciąć paski pergaminu o wysokości formy i przykleić od wewnątrz do
boków tortownicy, smarując je
masłem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać
kakao i zmiksować.W drugiej misce ubić
białka na sztywną pianę (uważając, by ich nie przebić). Dodać dwie łyżki piany do masy czekoladowej i wymieszać drewnianą szpatułką. Następnie stopniowo dodawać kolejne porcje piany i delikatnie mieszać, starając się, by masa pozostała puszysta.Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i piec 30-35 minut, aż wyrośnie. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Ciasto powinno nieco opaść.Krem z pigwowca:0,5 szklanki
syropu z pigwowca0,5 szklanki
cukru4
żółtka115 g miękkiego
masła1 szklanka
śmietany kremówki 36 %, schłodzonej0 , 5 szklanki musu z pigwowca (przełożyć do plastikowej butelki z wąską końcówką)
Syrop z pigwowca podgrzać w rondlu lub mikrofalówce.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Nadal miksując na wolnych obrotach, powoli wlać gorący
syrop. Całość przelać do garnka i gotować często mieszając, aż masa zgęstnieje.Zdjąć z ognia, przełożyć ponownie do misy miksera i ubijać na szybkich obrotach do momentu, aż masa całkiem wystygnie i podwoi swoją objętość (kilkanaście minut).Następnie, łyżka po łyżce dodawać miękkie
masło, stale miksując na średnich obrotach.W innym naczyniu ubić kremówkę. Dodać ją do masy i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.Przelać na upieczony
biszkopt. Wyrównać wierzch.Za pomocą plastikowej butelki wycisnąć linie z musu z pigwowca. Delikatnie potrząsnąć tortownicą, a następnie końcówką łyżeczki przeciągnąć w poprzek, tworząc wzorek. Ponownie delikatnie potrząsnąć formą i schować do lodówki na całą noc, by krem stężał.Przed podaniem odpiąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić paski pergaminu z
boków ciasta.Życzę smacznego!